Banja Vrujci - Banje Srbije

Banja Vrujci - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Banji Vrujci

U dolini reke Toplice koja se smestila u podnožju planina Suvobor i Maljen nalazi se banja Vrujci od Beograda udaljena samo 92 kilometara. Ova banja u narodu poznata po svojoj lekovitosti nalazi se na nadmorskoj visini 179-252 metara s preovlađujućom umereno - kontinentalna om klimom. Arheološkim istraživanjima pronađeni su razni tragovi ranijih kultura čime je dokazano je da je prostor oko izvora banje Vrujci bio od davnina naseljen. Tada su na području banje Vrujci postojala samo vrujačka "divlja" banja, koja je postojala sve do 1935. godine, kada je Banja pretvorena u lečilište narodno. Lekovitosti vode iz ove banje otkrili su i srpski ratnici koji su se tokom mnogobrojnih bitaka koje su vodili, a naročito za vreme Kolubarske bitke, lečili od dobijenih povreda kupajući se u reci. Nakon prvog svetskog rata započinje razvoj ove banje kada se ona pretvara do moderni sportsko - rekreativni centar kakav je danas. Hotel je prvi put bio otvoren tek 1979. godine no od tada se značajno proširio i razvio.


Prosečna temperature termalne vode u Banji Vrujci iznosi oko 28 stepeni Celzijusa. Ove vode u svom sastavu imaju kalijum, magnezijum selen te spadaju u kategoriju oligo - mineralnih hipotermiju. Ova banja po izdašnosti svog koja iznosti 300 litara u sekundi nalazi na prvom mestu u Srbiji. Tretmani koji se pružaju u Rehabilitacijskom centru uključuje kineziterapiju, hidroterapiju, elektroterapiju i terapiju blatom. Lekovita voda banje Vrujci izvire iz pet glavnih i nekoliko sporednih vrela na prostoru koji zauzima oko 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Bolesti koje se mogu lečiti u banji Vrujci su hronični reumatizam, povišeni krvni pritisak, malokrvnost, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, ginekološka oboljenja te očne bolesti.


Posetioci ove banje mogu u okolini pronaći živopisan pejzaž za opuštanje, poći u lov na Valjevskim planinama ili pak u ribolov na rekama Toplica, Kolubara i Lepenica. Od kultuno - istorijskih spomenika mogu posetiti Rodna kuća vojvode Živojina Mišića, manastir Bogovođa, Brankovina, Mionica i Valjevo i Ribnička pećinu.

Banja Vrujci - Informacije

Usluge lečenja:Hronični reumatizam, povišeni krvni pritisak, malokrvnost, neurastenije, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, ginekološka oboljenja, očne bolesti
Usluge smeštaja:Hotel „Vrujci“
Rekreacija:Otvoreni i zatvoreni bazeni, teretana, đakuzi, fudbalske terene, teniske i terene za male sportove.
Wellness:Da.
Adresa:14243 Gornja Toplica, Opština Mionica, Kolubarski Okrug, Srbija
Kontakt:Telefon: +381 64 3315-996 , Email: info(@)banjavrujci.info, banjavrujci(@)gmail.com Hotel: +381 (0)14 66-118
Web stranica:Banja Vrujci

Banja Vrujci - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook