Banje u Srbiji

U Srbiji postoji preko 300 izvora termo-mineralnih i mineralnih voda na kojima je napravljeno više od 40 banja što Srbiju čini jednim od najbogatijih područja Evrope po broju izvora. Zbog velikog broja mineralnih izvora, zbog njihova lečilišnog karaktera, prirodnih lepota koje ih okružuju, činjenica da posetu banji ne zavisi od godišnjeg doba te zbog celokupne atmosfere opuštanja banjski turizam postao je jedna od najznačajnih vrsta turizma u Srbiji. Banje predstavljaju prirodna lečilišta koja koriste lekovitu vodu, blato ili čak vazduh za lečenje ili olakšavanje raznih bolesti. Ovaj način lečenja u Srbiji ima dugu tradiciju što se može videti po raznim arheološkim nalazima koji potiču još iz rimskog perioda kada su se na ovim područjima nalazile rimske terme. Ostaci ovih termi koje su nastale između 2. i 4. veka mogu se i danas naći u Niškoj banji, Sokobanji, Jošaničkoj Banji i raznim drugim banjama.

Iako prvenstveno namenjene lečenju banje postaju idealna mesta za odmor i rekreaciju. Današnji moderni banjski kompleksi sadrže razne sportske terene poput onih za tenis ili košarku, unutrašnje i spoljne bazene te celokupni vellnes centar koji nudi mogućnosti za saunu, solarijum, razne vrste masaža poput holističke masaže, hidromasaže i razne druge velnes pakete. Uz opuštanje unutar banjskog kompleksa, banje vam nude i rekreaciju na otvorenom. Smeštene na obroncima planina, u blizini reka ili jezera te okružene netaknutom prirodom banje Srbije predstavljaju izuzetno mesto za opuštanje od stresnog života. Za rekreaciju na otvorenom idealne su neke od brojnih „staza zdravlja“ koje se nalaze u krugu svake banje te s koje vode do obližnjih izletišta i raznih kulturno – istorijskih znamenitosti te s kojima možete prošetati uz obalu obližnje reke ili se pak uputiti do obližnjih vrhova.

Prilikom posete banjama Srbije imaćete priliku upoznati razne legende i priče vezane uz njih, tradiciju i običaje lokalnog stanovništva te da učestvuje u raznim kulturno – umetničkim manifestacijama kao što su festivali folklora, Međunarodni filmski festival koji se održava u blizini Banje Palić, Kulturno leto koji se odvija u blizini Ribarske Banje te Vrnjačke kulturne svečanosti, Festivala filmskog scenarija te Festivala knjiga koji se odvijaju na području Vrnjačke Banje, sportske manifestacije Ovčarsko-Kablarske regate kod Ovčar banje te raznih drugih. U blizini svake banje pronaći ćete brojne kulturno – istorijske spomenike, ali i brojne prirodne znamenitosti. Posetioci banje Kanjiže mogu da uživaju u posetu reke Tise, dok posetioci Bogutovačka banja mogu posetiti grad – tvrđavu Maglič, srednjevekovnu tvrđavu Brvenik, te srednjevjekovni manastir Žiča Studenica, i Gradac. Posetioci banje Palanački Kiseljak mogu posetiti srednjovekovni manastir Koporin, Kudrečko veštačko jezero, izletište Mikulja, Radovanjskom lug te vinske podrume, a posetioci banje „Selters“ okolinu ove banje poput planina Kosmaj i Avale, Banja, Markovačkog jezera, zadužbinske kompleks u Topoli i na Oplencu te manastir Pavlovac. Koju god banju izabrali za svoj odmor, ona će vas oduševiti sa svojim raznim mogućnostima lečenja, velness paketima, obližnjom netaknutom prirodom, ljubaznošću lokalnih ljudi te njihovom jedinstvenom tradicijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Jeste li znali? Ukupna dužina granica Srbije je 2.397 km.