Sijarinska Banja - Banje Srbije

Sijarinska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Sijarinskoj Banji

U podnožju planine Goljak koja se nalazi na jugu Srbije smestila se Sijarinska banja. Ova banja koja se smestila na obalama reke Jablanice nalazi se na nadmorskoj visini od 520 metara. Područje Sijarinska Banja zaštićeno je od udara vetra jer je okruženo gustom šumom bora i hrasta koja se nalazi na površini od 55 metara kvadratnih.


Sijarinska Banja izrazito je bogata izvorima mineralne vode kojih ima 26 izvora no koji se svi ne mogu koristiti u terapeutske svrhe. Od tih 26 izvora u terapeutske svrhe koristi se njih 18 od kojih svi imaju različiti fizičko hemijski sastav, ali i temperaturu koja se po različitim izvorima kreće između 32 i 72 stepena Celzijusa. Ovih 18 nalazi se na dužini od 800 metara te se dele na Donju i Gornju Banju. "Donjoj Banji" pripadaju: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali Gejzir, Gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj i Hisar dok "Gornja Banja" obuhvata Jablanicu, Zdravlje, suzicu, Snežnik, tri izvora u blatišta, Kiseljak i bušotinu "B-4".


Zbog raznolikog hemijskog sastava voda ovih izvora kreće se od alkalne preko kisele do gvožđevite. Zbog raznolikosti hemijskog sastava ove vode primenjuju se lečenje različitih bolesti te se primenjuju na različite načine od kupanja i pijenja do inhaliranja.


Na području ove banje odvija se lečenje reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, bolesti žuči, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemije i šećerne bolesti, astme i hroničnog bronhitisa. Lečenje ovih bolesti sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gejzer" koji je opremljen savremenom opremom za sprovođenje tretmana hidroterapije, terapije blatom, elektroterapije, kineziterapije i inhalacije.


Važnu atraktivnost Sijarinska Banja čine gejziri, od kojih je najznačajniji termomineralni izvor "Gejzir" koji je nastao 1954. godine tokom bušenje leve obale Banjske reke. Temperatura ovog izvora je oko 71 stepen Celzijusov dok se hemijski sastav vode sastoji od natrijuma, litijuma, hidrokarbonata i fluora. Ovaj gejzir, ostatak nekadašnjih vulkanskih aktivnosti, izvore na dubini od 9 metara i može dosegnuti visinu od 8 metara prilikom svoje erupcije.

Sijarinska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijas i lumbago, stomačna oboljenja i bolesti creva, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, rekovalenscencija posle preležane žutice, ginekološka oboljenja, plućne bolesti, neuroze i psihička iscrpljenost, šećerna bolest, konjuktivitis.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gejzer“.
Rekreacija:Zatvoren bazen i sportski tereni, lov, a na reci Jablanica postoje uslovi za sportski ribolov.
Wellness:Da.
Adresa:Kralja Milana 16, 16246 Sijarinska Banja
Kontakt:Telefon: +381 16 895-152, Fax: +381 26 895-153
Web stranica:Sijarinska Banja

Sijarinska Banja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Sijarinske Banje.Language
English Srpski
Facebook