Jošanička Banja - Banje Srbije

Jošanička Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Jošaničkoj Banji

U centralnoj Srbiji na obroncima Kopaonika na nadmorskoj visini od 550 metara nalazi se Jošanička banja. Zauzela je važan položaj u dolini pritoke reke Ibre, reke Jošanice kod njenog ušća sa Samokovska rekom. Zbog svoje nadmorske visine i blizine planine Kopaonik ova banja ima karakteristike klimatskog odnosno vazdušnog lječilišta. Ova banja udaljena od Beograda 245 kilometara ponekad se zove "Zelena vrata Kopaonika". Ceo banjski kompleks sa dodatnim terenima za rekreaciju zauzima površinu od1, 2 hektara. Posetioci Jošaničke banje koji se žele rekreirati van sportskih terena mogu posetiti uređene staze za pešačenje koje posetiće elje vode po netaknutoj prirodi punoj zelenila kojom je Jošanička Banja okružena.


Lekovita svojstva Jošaničke banje bila su poznata kroz vekove među stanovnicima ovog područja, te je poznato da su lekovitu vodu koristili ove banje i Rimljani. No prvo stručno ispitivanje vode Jošaničke ba nje provedeno je 1834. godine na Bečkom medicinskom univerzitetu na zahtev kneza Miloša čija je porodica bila česti posetilac ove banje. U svrhe korišćenja izvora termalnih voda 1935. godine u Jošaničkoj banji sagrađeno je sazidano je kupatilo koje se id anas upotrebljava. Posl ije drugog svetskog rata započinje intenzivniji razvoj Jošaničke Banje. U Jošaničkoj Banji 1976. godine su započela hidrogeološka istraživanja ovih voda kako bi se utvrdila lokacija, temperatura, lekovita i druga svojstva izvora. O tkriveno je 13 izvora termalnih voda, od kojih je njih 4 punovodno. Ovi izvori nalaze se na vulkanskom području te su nastali zbog tektonskih promena u periodu između kraja oligocena do početka deluvija.


Izvori Jošaničke banje smatraju se najtoplijim izvorima u Srbiji, od kojih glavni ima temperaturu od 77 stepeni Celzijusa dok se temperatura kreće između ostalih 35-77 stepeni Celzijusa. Među ovim toplim izvorima nalazi se i jedan izvor hladne vode čije temperatura iznosi 14 stepeni. U Jošaničkoj banji leče se razne vrste oboljenja poput degenerativnih i upalnih reumatskih oboljenja, stanja nakon povreda i operativnih zahvata, oboljenja mišića, ginekoloških bolesti, gastritisa te ekcema i psorijaze eL iječenje ovih bolesti sprovodi se u zdravstvenoj stanici, koja je opremljena sa savremenom opremom, banjskim kupalištem sa deset kada i manjim bazenom.

Jošanička Banja - Informacije

Usluge lečenja:Degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenjska reumatska oboljenja u laboratorijskoj i klinički smirenoj fazi, stanja tokom povreda i korektivnih operativnih zahvata na lokomotornom sistemu, hiperacidni gastritis, prevencije karijesa, ekcema i psorijaze i dr.
Usluge smeštaja:Pansion "Jošanica"
Rekreacija:Veliki broj pešačkih staza i staza za planinarenje. U neposrednoj blizini je turistički centar i Nacionalni park "Kopaonik".
Wellness:Da.
Adresa:36345 Jošanička Banja
Kontakt:Telefon: +381 36 478-201, Email: office@josanickabanja.rs
Web stranica:Jošanička Banja

Jošanička Banja - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook