Gamzigradska Banja - Banje Srbije

Gamzigradska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Gamzigradskoj Banji

U istočnoj Srbiji samo 11 kilometara od Zaječara nalazi se Gamzigradska Banja. Ova banja udaljena 220 kilometara od Beograda smestila se u dolini donjeg toka Crnog Timoka na nadmorskoj visini od 160 m Gamzigradska Banja predstavlja izuzetno mesto za lečenje i odmor zbog međuodnosa odlika kontinentalne i potplaninskom klime te zbog zelenih brežuljaka netaknute prirode koji je okružuju. Ljekovitos ova banje u narodu je bila poznata već dugo vremena te je u 3. veku reumatični rimski car Gaj Galerije Valerije Maksimilijan na ovom području podigao svoju luksuznu palatu.


U Gamzigradskoj banji nalazi se nekoliko izvora termomineralnih voda čija se temperatura kreće 38-43 stepeni Celzijusa. Izvori ove banje po svom hemijskom sastavu i temperaturi ubrajaju se u kategoriju zemno - alkalnih hipertermiju, odnosno akrotermi. Od ovih izvora Gamzigradske banje koriste se njih četiri. Eksploatacija izvora termomineralih voda u Gamzigradskoj Banji započela je 1925. godine. Lečenje pacijenata koji posete Gamzigradska banja sprovodi se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad". Lečenje se može sprovoditi pijenjem ili pak kupanjem u atraktivnim bazenima sa termomineralnom vodom. Dodatnu atraktivnost ovih bazena predstavljaju zidni mozaici s kojima su okruženi. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" mogu se lečiti razne bolesti poput oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema, bolesti vezivnog tkiva, zglobni i vanzglobni oblici reumatizma, degenerativna oboljenja zglobova, ortopedske bolesti i posttraumatska stanja, anomalije dečijeg uzrasta, neurološka oboljenja ginekološka te oboljenja.


Posetioci ove banje mogu uživati na svežem vazduhu u netaknutoj prirodi, šetnjama uz obale bistrog Timoka koji ima odlične uslove za ribolov, posjeti značajnim istorijskim i kulturnim lokalitetima poput ostataka carskog dvorca Felik Romuliana, opuštanju u zatvorenim bazenima sa toplom vodom ili pak rekreaciji na raznim sportskin tereni ma. Posetioci Gamzigradske Banje mogu videti i jednu od najstarijih hidrocentrala u Srbiji koja se nalazi u samoj Gamzigradskoj Banji. Onima koji se žele tokom svog odmora malo maknuti od banje na raspolaganju su organizovani izleti do Zlotskih pećina, Rajačkih pivnica, planine Rtanj, manastira Suvobor i Grliškog manastira.

Gamzigradska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema, bolesti vezivnog tkiva, zglobni i vanzglobni oblici reumatizma, degenerativna oboljenja zglobova, ortopedske bolesti i posttraumatska stanja, anomalije dečjeg uzrasta, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad", Hotel "Kastrum"
Rekreacija:Pripreme sportista. Zatvoreni bazeni, teretana, fudbalski teren, tereni za male sportove i teniski tereni. Organizovani izleti do Zlotskih pećina, Rajačkih pivnica, planine Rtanj, manastira Suvobor i Grliškog manastira.
Wellness:Da.
Adresa:19228 Gamzigradska Banja
Kontakt:Telefon: +381 19 450-444, Email: office@gamzigradskabanja.org.rs, Hotel: +381 19 450-333
Web stranica:Gamzigradska Banja

Gamzigradska Banja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Gamzigradske banje!Language
English Srpski
Facebook