Bukovička Banja - Banje Srbije

Bukovička Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Bukovičkoj Banji

U podnožju planine Bukulje u Aranđelovcu mestu nalazi se Bukovička Banja. Ova značajno banjsko, klimatsko i turističko mesto smestilo se na nadmorskoj visini od 256 metara samo 76 kilometara od Beograda. Bukovička banja smatra se jednom od najvažnijih balneo - klimatsko - turističkih naselja u celoj Srbiji zbog raznih prirodnih faktora kao što su neiscrpni izvori hladne i tople mineralne vode, povoljnog geografskog položaja (blizina Beograda, Kragujevca, Smedereva, Valjeva i Čačaka), ujednačenih klimatskih uslova koje karakterišu blagi prelazi iz jednog u drugo godišnje doba te bogatstvo vegetacije. Bukovička banja se uz ove prirodne aspekte i ističe svojom savremenom i razvijenom zdravstvenom službom, razvijenim ugostiteljstvom, blizinom kulturno - istorijskih spomenika i izletišta te raznim kulturno - zabavnim sadržajima poput Smotre jugoslovenske umetnosti Mermer i Simpozijuma Beli Venmčac te festivala Svijeta keramike.


Voda iz izvora Bukovičke banje još se davne 1811. godine koristila za lečenje, te ju je čak knez Miloš koristio kao stonu vodu. Razvoj banje do 1836. godine karakterisao je period stvaranje imena i statusa banje te potvrde lekovitosti mineralne vode. Tek nakon 1836. godine započinje organiz irano i kontrolisano lečenje pacijenata no javljaju se nedostatci u količini prostora banje. Nakon 1865. godine počinje period izgradnje kada Bukovička banja postaje savremeni centar. Kisela voda Bukovačke banje započinje se eksploatisati u prvoj deceniji 20. veka pod imenom "Knjaz Miloš". Lečenja se na području banje obavljaju u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Bukovička Banja" pomoću lekovitih mineralnih voda, gline i klime te savremenih terapeutskih metoda. Ovim metodama u bukovičkoj Banji se leče bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja hepatobilijarnog trakta i pankreasa, bolesti respiratornog sistema, povreda i oboljenja lokomotornog sistema.


Bukovička Banja okružena je parkom Bukovičke Banje koji se smatra jednim od najlepših u zemlji te koji zauzima površinu od 21,5 hektar. U ovom parku čiju je gradnju započeo knez Mihajlo Obrenović održavaju se razne kulturno - umetničke manifestacije. Posetioci ove banje mogu da posete spomenik prirode pećinu Risovac, "Karađorđev grad" u Topoli, crkvu na Oplencu i Orašac koji je bio mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

Bukovička Banja - Informacije

Usluge lečenja:Bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja hepatobilijarnog trakta i pankreasa, bolesti respiratornog sistema, povrede i oboljenja lokomotornog sistema.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica, Hotel "Šumadija", Hotel "Staro zdanje", Hotel "Izvor".
Rekreacija:Park Bukovičke Banje za za šetnje, odmor i rekreaciju, Pećina Risovača te ostali izleti.
Wellness:Da.
Adresa:Mišarska bb, 34300 Aranđelovac
Kontakt:Telefon, Bolnica +381 34 725-250, Hotel: +381 34 724-186
Web stranica:Bukovička Banja

Bukovička Banja - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook