Kuršumlijska Banja - Banje Srbije

Kuršumlijska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Kuršumlijskoj Banji

Na jugoistočnim obroncima Kopaonika na 432-448 metara nadmorske visine nalazi se Kuršumlijska Banja. Ovo banjsko lečilište nalazi se u kotlini Banjske reke koja je desna pritoka reke Toplice. Detaljnim arheološkim istraživanja otkriveni su tragovi starog kupatila, nadgrobni spomenici i srebrni novac Filipa II koji potiče iz 3. Veka što dokazuje da je područje Kuršumlijska Banja bilo korišćeno već u doba Rimljana.


Tokom nadolazećih godina ovo prirodno lečilište nastavilo se koristiti tokom srednjevekovnog doba te I u vreme Turaka. Ovo potvrđuje putopis engleskog lekara Edvarda Brauna, koji datira iz 17. veka. Nažalost nakon dugo vremena banja se zapostavlja da bi se tek 1882. godine započelo sa njenim obnavljanjem. Pravi razvoj Kuršumlijska Banja započinje 1950. godine kada se gradi izgradnjom Blatnog kupatilo koje ovo mesto pretvara u moderan turistički - lečilišni centar.


Termalne vode Kuršumlijska Banja spadaju u četiri različite kategoriji po hemijskom sastavu, temperaturi i tvrdoći vode. Vode ove banje spadaju u sumporovite, ugljeno-kisele, alkalne i gvožđevite vode sa temperaturama koje se kreću 14-67 stepeni Celzijusa.


Lečenje se u kuršumlijskoj banji sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Žubor" tretmanima hidroterapije, terapije blatom, elektroterapije i kinezi terapije. Ovi tretmani odvijaju se u kompleksu bolnice koji je opremljen sa dva bazena za hidroterapiju, kadama za kupanje, ležajima za aplikaciju blata, sal ama za kineziterapiju, salama za radnu terapiju, kabinama za masažu i elektroterapiju. Posetioci koji dolaze u ovu banju leče se od reumatizma, stanja posle preloma kostiju i hirurške intervencije, ginekoloških oboljenja, neuroloških bolesti (neuralgije, polineuriti), te bolesti metabolizma.


Posetioci ove banje mogu uživati u čistom i svežem vazduhu, netaknutoj prirodi, raznim sportskim terenima te brojnim kulturno - istorijskim znamenitostima. Posjetiteli mogu posetiti Kuršumliju, prve prestonicu Stevana Nemanje osnovanu u 11. Veku, manastire Sv. Nikole i Sv. Bogorodice iz 12 veka, banje Prolom i Lukovska banja, Prokuplje, Niš te Đavolju varoš, jedinstveni spomenik prirode koji se nalazi na obroncima planine Radan.

Kuršumlijska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Bolesti lokomotornog sistema, ginekološka oboljenja, neurološke bolesti, bolesti metabolizma.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Žubor“
Rekreacija:Šume, potoci sa čistom vodom pogodni za šetnje i izlete.
Wellness:Da.
Adresa:18435 Kuršumlijska Banja
Kontakt:Telefon: +381 27 381-117
Web stranica:Kuršumlijska Banja

Kuršumlijska Banja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Kuršumlijske banje.Language
English Srpski
Facebook