Niška Banja - Banje Srbije

Niška Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Niškoj Banji

U jugoistočnom delu Stbije nalazi se Niška Banja. Ova banja koja se smestila u podnožju Koritnika nalazi se u blizini magistralnog pravca Niš - Sofija. Niška banja nalazi se na nadmorskoj visini od 248 metara samo 10 kilometara udaljena od Niša. Arheološkim istraživanjima dokazano je da je lekovitost izvora Niške Banje bila poznata još u rimsko doba, koji su već u 2. veku eksploatisali ovo vrelo te na području ove banje podižu kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera. Za vreme cara Konstantina i njegovih naslednika kupatilo u koje je uticala banjska voda nalazilo se u carskom naselju Medijani. Za vreme turskog osvajanja Srbije 1521. godine u Niškoj Banji se odmarao turski car Sulejman i njegova vojska koji su tada bili na putu da osvoje Beograd. Za vreme turske vladavine nad Srbijom na Niškoj banji postojala su odvojena kupatila za muškarce i žene te nekoliko smeštajnih objekata namenjenih prihvatu bolesnika.


Termomineralne vode u Niškoj Banji izviru iz pet različitih izvora "Glavno vrelo", "Suva Banja", "Školska česma", "Banjica" i "Pasjaca" koji se nalaze u kategoriji zemnoalkalnih homeotermi. Prosečna temperatura blago mineralizirane vode ovih izvora kreće se 36-38 stepeni Celzijusa čiji kapacitet izdašnosti iznosi 56 litara vode u sekundi. Lečenje pacijenata u Niškoj banji sprovodi se u Institutu za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja" u čijem se sastavu nalaze tri stacionara "Radon", "Zelengora" i "Terme". Celokupni lječilišni kompleks Niške banje opremljen je savremenom opremom i stručnim medicinskim kadrom. U ovoj medicinskoj ustanovi Niške Banji leče se bolesti lokomotornog sistema, kardiovaskularne bolesti, stanja nakon hirurške revaskularizacije miokarda i operacija na otvorenom srcu, posttraumatska stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, bolesti respiratornih organa te se sprovodi rehabilitacija bolesnika.


Celokupni zdravstveni i turistički kompleks Niške banje nalazi se u uređenom parku koji zauzima površinu od 5 hektara u kojem posetioci mogu da uživaju u miru i tišini. Posetioci ove banje u njenoj okolini mogu posetiti park-šumu Košutnjak, Medijanu, Ćele-kulu, Nišku tvrđavu koja potiče iz 18. Veka, Čegar, Memorijalni muzej-logor "Crveni krst", Sićevačku klisuru, Jelašnička klisura te Kamenički vis.

Niška Banja - Informacije

Usluge lečenja:Bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena, posttraumatska stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, zapljenski i funkcionalni sterilitet, bolesti respiratornih organa.
Usluge smeštaja:Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Hotel "Ozren", Hotel "Partizan", Hotel "Srbija".
Rekreacija:Pripreme i takmičenje sportskih ekipa, tereni za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom. Kulturno-istorijski spomenici.
Wellness:Da.
Adresa:Srpskih junaka 2, 18205 Niška Banja
Kontakt:Telefon: +381 18 502-010, Fax: +381 18 4549-084
Web stranica:Niška Banja

Niška Banja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Niške Banje!Language
English Srpski
Facebook