Vranjska Banja - Banje Srbije

Vranjska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Vranjskoj Banji

Samo 10 kilometara od Vranja u blizini važnog auto - puta Beograd - Skoplje nalazi se Vranjska Banja. Ova banja južne Srbije nalazi se na nadmorskoj visini od 380 metara te je karakteriše umereno - kontinentalna a klima. Zbog blizine šumom obraslih visova planine Besna kobila ova banja je zaštićena od jakih naleta vetrova što dodatno povećava atraktivnost ove banje. Vranjska banja ima dugu i značajnu istoriju. Arheološkim istraživanjima Vranjske banje i njene okoline pronađeni su ostatci srednjovekovnog grada Izom koji se nalazio iznad crkve sv. Ilije na reci Banjštic i prvi pisani spomen o Vranjskoj banji bio je u povelji kralja Stefana Dušana potiče iz 14. veka. Za vreme turske vladavine termalni izvori ove banje koju su Turci nazvali Ilidžom bili su korišćeni. Svoj naziv Vranjska Banja ova banja dobija nakon oslobođenja od Turaka. Nakon oslobođenja započinje intenzivan razvoj banje koja već tada dobija status turističkog centra.


Po temperaturi svoje vode Vranjska Banja ističe se među ostalim banjama Srbije, ali i Evrope. Prosečna temperatura nekoliko izvora mineralne vode Vranjske banje kreće se između 94-111 stepeni Celzijevih te se time ova banja smatra jednom od banja sa najtoplijom vodom u Evropi. Specijalna bolnica u Vranjskoj banji podignuta je 1888. godine te je danas poznata pod imenom Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska Banja". Ovaj specijalistička medicinska ustanova savremeno je opremljena sa stručno osposobljenim zaposlenima koji svim svojim pacijentima pružaju vrhunsku uslugu.


Terapije koje se izvode nad pacijentima sastoje se od kupanja u mineralnoj vodi i sumpornom lekovitom blatu te raznim tretmana poput elektroterapije, masaže, kinezi terapije i akupunkture. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Vranjska Banja" ovim tretmanima leče se razne vrste bolesti poput reumatizma, posttraumatskih stanja (koštanih preloma), neuroloških oboljenja (diskopatije i išijasa), kao i hroničnih ginekoloških oboljenja.


Posetioci ove banje mogu posetiti obronke planine Besna kobila koji u letnjim mesecima pružaju nezaboravno iskustvo opuštanja u prirodi bilo šetnjom u prirodi, vožnjom bicikla ili pak lovom i ribolovom dok u zimskim mesecima Besna kobila pruža izuzetne mogućnosti za skijanje i sankanje. U samom mestu Vranje posetioci mogu videti Narodni muzej, Haremluk i kuću Bore Stankovića, te Beli most odnosno most ljubavi podignut 1844. godine.

Vranjska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Svi oblasti reumatizma, posttraumatska stanja (koštani prelomi), neurološka oboljenja (diskopatija, išijas), hronična ginekološka oboljenja.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska Banja", Hotel "Železničar".
Rekreacija:Obronci planine Besna kobila za šetnje i skijanje. Okolina banje omogućuje lov, ribolov kao i organizovanje pešačkih i biciklističkih tura.
Wellness:Da.
Adresa:Kralja Petra I Oslobodioca 7, 17542 Vranjska Banja
Kontakt:Telefon: +381 17 546 428, Fax: +381 17 546 509
Web stranica:Vranjska Banja

Vranjska Banja - Fotografije

Language
English Srpski
Facebook