Mataruška Banja - Banje Srbije

Mataruška Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Mataruškoj Banji

U jugozapadnom delu kraljevačke kotline 180 kilometara udaljena od Beograda nalazi se Mataruška Banja. Ova banja centralne Srbije okružena planinama Stolovi i Čemerno smestila se na desnoj obali reke Ibar 8 kilometara udaljena od Kraljeva. Mataruška banja nalazi se na nadmorskoj visini od 215 metara, te je okružena uređenim parkom čija je površina 15 hektara.


Do otkrića izvora lekovite vode došlo je sasvim slučajno. Do 1897. godine područje na kojem se danas nalazi Mataruška banja koristilo se kao oranica, no tada se događa velika poplava Ibra kada reka iskapa razne jame u svom novom, privremenom koritu. Tada se u jednoj od jama otkrila topla voda sumporna mirisa. Prvo testiranje ovo vode bilo je 1898. go dine kada je voda poslata na testiranje naučniku i profesoru Marku Leku koji je potvrdio lekovitost te mineralne vode. Vode Mataruške banje su bogate sumporom, pa imaju najveću koncentraciju sumpora na jugu Evrope. Prva turistička sezona započela je 18 99. godine kada je udubljenje koje je napravila reka Ibar prošireno i produbljeno. U godinama koje su sledile Mataruška banja se nadograđivala i uređivala da bi danas poslala savremena banja te turističko mesto.


Voda Mataruške banje izvire s dubine preko 1000 metara gde dolazi do površinskog rastresitog sloja u kojem se razliva i stvara podzemno jezero sumporaste vode. Iz tog podzemnog jezera voda se crpi iz četiri bunara od kojih se najviše koristi voda iz drugog i četvrtog bunara. Mineralna voda Mat aruške Banje bogata je sumporom, natrijumom, magnezijumom i hidro-karbonatima. Prirodno lečilište "Mataruška Banja" i Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Agens" pružaju mogućnosti za lečenje raznih bolesti poput reumatskih oboljenja, stanja posle operativnih zahvata, hronična ginekološka oboljenja, neurološka oboljenja, oboljenja arterija te raznih kožnih oboljenja.


Posetioci Mataruške Banje mogu uživati u rekreaciji na uređenim sportskim terenima, u šetnjama i planinarenju po planinama Stolovi, Čemerno i Troglav, te u ribolovu, veslanju i plivanju u reci Ibar. U okolini Mataruške banje mogu da posete kulturno istorijske spomenike poput manastira Žiča i Studenica te srednjevjekovnog grada Maglića ili prisustvovati raznim kulturnim manifestacijama poput Dana jorgovana, Kulturnog ljeta, Veselog sputa i raznih drugih.

Mataruška Banja - Informacije

Usluge lečenja:Degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenska reumatska oboljenja u smirenoj kliničkoj i laboratorijskoj fazi, stanja posle korektivnih operativnih zahvata na lokomotornom aparatu, hronična ginekološka oboljenja i posledicni sterilitet, primarna i sekundarna oboljenja perifernih erterija, pareze i paralize perifernog motornog neurona, kožna oboljenja
Usluge smeštaja:Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "AGENS", Hotel Termal(***)
Rekreacija:Banja je okružena bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, mogućnost organizovanja kongresnog turizma (seminari, savetovanja, simpozijumi).
Wellness:Da.
Adresa:Žicka b.b., 36210 Mataruška Banja
Kontakt:Telefon: +381 36 411-322, +381 36 411-317, Email: office@mbbanje.com
Web stranica:Mataruška Banja

Mataruška Banja - Fotografije

Language
English Srpski
Facebook