Parkovi prirode Srbije

Na području Srbije nalazi se velik broj područja koji se odlikuju nekim izuzetnim posebitosti poput onih hidroloških, geoloških, geomorfoloških ili se pak odlikuju prirodnim ekosistemima te retkom florom i faunom. Da bi se ova područja očuvala i za sledeće generacije stavljene su pod zaštitu države kao Parkovi prirode. Na području Parka prirode dopuštena su određena delovanja i aktivnosti sve dok te aktivnosti ne ugrožavaju vrednost tog Parka prirode te dok ne predstavljaju opasnost za floru i faunu koja se nalazi na tom području.

Parkovi prirode koji se nalaze na području Srbije su Park prirode „Golija“, Park prirode „Kučjaske planine“, Park prirode „Sićevačka klisura“, Park prirode „Stara planina“, Park prirode „Palić“, Park prirode „Zlatibor“, Park prirode „Šargan – Mokra Gora“ te Park prirode „Zobnatica“. Zajednička osobina ovih Parkova prirode je činjenica da se svi odlikuju izuzetno retkom i ugroženom florom i faunom te da provode značajne napore za postizanje očuvanosti prirodnih ekosistema koje zaštićuju. Na području Parka prirode „Golija“ koji se smestio na obroncima istoimene planine uživaćete u istraživanju raznih korita i klisura koje sječu reke Moravica i Studenica te ćete imati priliku iz prve ruke čuti razne legende koje su povezane uz područje ovog parka. Na području Parka prirode „Kučajske planine“ morate posetiti bar jednu od jama, pećina i pećina koje se u velikom broju nalaze na ovom području, dok na području Parka prirode „Sićevačka klisura“ možete videti jedne od poslednjih surih orlova u Srbiji. Tokom istraživanja Parka prirode „Stara planina“ naići ćete na značajne hidrološke posebitosti te ćete imati priliku susresti se sa preko 1190 različitih biljnih vrsta i sa velikim brojem raznovrsnih životinja, dok ćete u Parku prirode „Palić“ otkriti dugu istoriju istoimenog jezera koje je jedna od atrakcija parka. Zanimljivu prošlost otkrićete i ako posetite parkove prirode „Zlatibor“ i „Zobnatica“, dok ćete na području Parka prirode „Šargan – Mokra gora“ moći posjetiti jedinstveno etno naselje „Drvengrad“.

Koji god Park prirode izabrali za svoju posetu oduševiće vas netaknuta priroda, pristupačnost i ljubaznost lokalnog stanovništva, ostatci kulturne i istorijske baštine, razne kulturne manifestacijama u kojima ćete imati priliku da učestvuju te razne sportske aktivnosti u kojima možete uživati na svežem i čistom vazduhu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Jeste li znali? Srbija ima 55 odsto obradive površine, dok je 27 odsto pod šumom.