Prognoza vremena Srbija

Osim karte Srbije donosimo vam vremensku prognozu za Srbiju te vremensku prognozu za većinu Srpskih gradova. Sa leve strane imate popis gradova; kliknite na jedan kako bi vam se otvorila prognoza.

Srbija ima umjerenu kontinentalnu klimu sa stepskim obilježjima na severu (Vojvodina) i na istoku (Negotinska krajina) te planinskim obilježjima na zaravnjenim delovima Staroga Vlaha te na najvišim planinama koji obilježavaju sveža i kratka ljeta sa otrim i dugim zimama. Za primjer tu je Sjenica sa nadmorskom visinom od 1015m ima prosečnu temeraturu zraka zimi -5,3°C, a ljeti 16,3°C.

Srednja zimska temperatura vazduha u Srbiji se kreće od -2°C do 0°C, te između -2°C i -4°C u planinskim predelima. Letnje pak temperature vazduha pretežno su veće od 22°C u Vojvodini i Pomoravlju a u planinskim predelima manje od 18°C. Najtopliji predeli Srbije su u Banatu i Negotinskoj krajini gdje je temeratura vazduha veća od 24°C.

Poedini delovi Srbije ubrajaju se i u stepska područja npr. Kikinda gde padne samo 589 mm padalina, u Senti 569mm godišnje. Režim padavina tokom godine možemo da podelimo u dva maksimuma, prvi u rano proleće te drugi u kasnu jesen; zime i leta su uglavnom sušniji periodi u godini.

Snega tokom zime u Srbiji možemo da prnađemo u gotvo u svim predelima iako se nezadržavaju dugo, najčešće je to period manji od 20 dana, u višim delovima do 40 dana, a u najvišim planinama sneg može da se zadrži i više od 120 dana.

Jeste li znali? Visinu od preko 2.000 metara dostiže 15 planinskih vrhova, od kojih je najviši Đeravica na Prokletijama (2.656 m).