Više o turizmu u Srbiji

Srbija je država koja se smestila u jugoistočnoj Evropi, na centralnom delu Balkanskog poluostrva. Bilo da izaberete posetu ravničarskom delu Srbije prepunom oazama zelenila i poljoprivrednim gazdinstvima, brežuljkastim predelima koje presecaju brojne reke koje stvaraju predivne kanjone ili pak o planinskom području Srbije koji vam pruža mogućnost istraživanja raznih pećina i klisura te uživanja u svežem planinskom vazduhu ova država će zadovoljiti sve vaše turističke želje.

Prilikom posete jednom od raznih gradova Srbije poput Beograda, Valjeva, Niša, Novog Sada, Sremske Mitrovice i raznih drugih upoznaćete njenu izuzetnu tradiciju kroz razne kulturne znamenitosti, gastronomske poslastice, susrete s druželjubivim i ljubaznim stanovnicima te kroz sportske i kulturno – umetničke manifestacije.

Ako želite da svoju posetu Srbiji provesti aktivno onda je za vas idealno rešenje posetu turističke – poljoprivrednim gazdinstvima te jedinstvenim i autohtonim selima gde možete upoznati svakodnevan život na selu, posetiti okolne prirodne i kulturne atrakcije te učestvovati u tradicionalnim, folklornim manifestacijama. Bilo da za svoju posetu izaberete neki od gradova ili pak selo svoj poset uvek možete upotpuniti posetom obližnjim zaštićenim područjima kao što su Nacionalni parkovi, Parkovi prirode, Predeli izuzetnih odlika, Rezervati prirode, pećine, Ramsarska područja te Spomenici prirode, savremeno izgrađenim skijalištima, čistim jezerima i rekama okruženim neverovatnom netaknutom prirodom ili pak posetom jednoj od velikog broja banja koje se nalaze u ovoj zemlji.

Posetiti možete neki od pet nacionalnih parkova „Đerdap“, „Fruška Gora“, „Kopaonik“, „Šar-planina“ i „Tara“, dvadesetak parkova prirode kao što su Golija, Palić i Zlatibor, predele izuzetnih odlika poput Avale, Subotičke peščare ili Velikog ratnog osrtva koji će vam zapanjiti svojim posebnostima. Ova područja koja se nalaze pod zaštitom države pružaju vam mogućnost upoznavanja raznih ugroženih, retkih i endemičnih biljnih i životinjskih vrsta koje su ova područja učinila centrima bioraznolikosti. Uz ovu neverovatnu mogućnost nudi vam se i opcija prisustvovanja u raznim pešačkim ili biciklističkim turama, manastirskim turama, vinskim turama, splavarenju, vožnji kajaka, raftingu, lovu i ribolovu, paraglajdingu, planinarenju, jahanju ili pak skijanju zavisno o tome koje područje posjeta izaberete. Ljubitelji speleologije mogu posetiti neku od pećina Srbije kao što su Bogovinska pećina, Rajkova pećina, Risovac te Zlotske pećine koje su otvorene i uređene za turističke posete gde mogu videti retke primerke iznimnog pećinskog nakita, razne podzemne dvorane te ako budi imali sreće i retke životinjske vrste.

Srbija je država bogata vodama među kojima se najviše ističu reke poput Velike Morave, Dunava i Save te jezera poput Palićkog, Srebrnog ili Vlasinskog koji svojim izuzetnim prirodnim lepotama svakodnevno privlače posetioce. Tokom zimskih meseci za odmor su idealni razni skijaški centri poput Kopaonika, Brezovice, Tornika ili Divčibare u kojima posetioci mogu da uživaju u raznim zimskim sportovima, ali i u raznim dodatnim aktivnostima. Jedna od znamenitosti Srbije je velik broj izvorišta hladne i tople mineralne vode koji su pružili značajne mogućnosti za razvoj banja. Na područje ovih banja posetioci dolaze zbog nekoliko razloga koji se kreću od lečenja širokog spektra zdravstvenih problema do želje za opuštanjem. Koji kod način turističkog posjeta Srbiji izabrali ona će vas oduševiti svojim izuzetnim spojem istorije, kulture, prirode, zabave i opuštanja.

Jeste li znali? Ukupna dužina železničke mreže u Srbiji iznosi 3,619 km.