Nacionalni parkovi Srbije

Prirodna baština Srbije odlikuje se raznim posebnostima koje oduzimaju dah svakom posetiocu koji dođe u njihovu blizinu. Među svim tim raznim posebnostima posebno mesto imaju nacionalni parkovi, zbog velike nivoa zaštite koja ih okružuje i koja sprečila poguban uticaj čoveka na ovu divnu i netaknutu prirodu. U Srbiji se nalazi čak pet nacionalnih parkova od kojih svaki čuva razne prirodne, geološke i biološke znamenitosti zbog kojih su i dobili ovaj status zaštite. Tih pet nacionalnih parkova su Nacionalni park „Đerdap“, Nacionalni park „Fruška gora“, Nacionalni park „Kopaonik“, Nacionalni park „Šar – planina“ te Nacionalni park „Tara. Ovim nacionalnim parkovima upravljaju posebna javna preduzeća koja čine sve u svojoj moći da bi održali posebnosti ovih nacionalnih parkova i spasila ih od razaranja. Na području nacionalnih parkova dozvoljene su neke aktivnosti sve dok ne ugrožavaju prirodu što je razlog zašto su nacionalni parkovi otvoreni za turističke posete te za obrazovne i rekreativne aktivnosti. Iako vam se može učiniti da neke od ovih aktivnosti imaju više štete nego koristi, samo ćete delimično biti u pravo jer ove aktivnosti pružaju dovoljno prihoda da bi se osiguralo očuvanje tih prirodnih znamenitosti što u suprotnom možda ne bi bilo moguće.

Nacionalni park „Đerdap“ ostaviće bez daha sve posetioce spoje. Znamenitost ovog nacionalnog parka je monumentalna Đerdapska klisura koja se smestila na samoj granici Srbije sa Rumunijom. Ovaj nacionalni park svoje posetioce zadiviće svojim jedinstvenim oblikom reljefa ali i jedinstvenom i raznolikom faunom i florom koja se nastanila na ovom području. Ako se ikada nađete na području Srema morate posetiti Nacionalni park „Fruška gora“ koji je najstariji nacionalni park u Srbiji. Glavna atrakcija ovog nacionalnog parka je istoimena planina koja se proteže u dužini od 75 kilometara te bujan biljni i životinjski svet koji ju nastanjuje, a od kojih su mnogi primerci ugroženi i izuzetno retki. Nacionalni park „Kopaonik“ koji se smestio u južnoj Srbiji svojim posetiocima omogućava izuzetan posetu tokom cele godine jer zbog svog izuzetnog položaja i klime pruža raznolike turističke aktivnosti poput pešačkih tura preko leta te skijanja preko zime. Nacionalni park „Šar – planina“ nalazi se na obroncima istoimene planine koja se smestila na granici s Makedonijom. Znamenitosti ovog nacionalnog parka uz izuzetnu floru i faunu predstavljaju geološke posebitosti poput klisura, kanjona, reka te preko 70 jezera. U zapadnom delu Srbije nalazi se Nacionalni park „Tara“ koji se odlikuje neverovatnim rečnim dolinama, vodopadima te bujnim šumama koje nastanjuju razne retke biljne i životinjske vrste.

Za posetioce svih ovih nacionalnih parkova Srbije organizovane su razne aktivnosti prilagođene svakom posetiocu te stoga uz uživanje na svežem vazduhu u netaknutoj prirodi možete isprobati jahanje ili biciklističke ture, pešačke ture po poučnim stazama, planinarenje, upoznavanje kulturnih i istorijskih spomenika koje se nalaze na područjima ovih nacionalnih parkova te razne druge aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Jeste li znali? U Republici Srbiji ima ukupno 1.305.426 poljoprivrednika koji čine 17,3 odsto ukupne populacije.