Banja Koviljača - Banje Srbije

Banja Koviljača - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Banji Koviljača

U zapadnom djelu Srbije na desnoj obali reke Drine smestila se banja Koviljača koja se nalazi na nadmorskoj visini od 125m. Ova banja nalazi se u podnožju planine Gučevo u opštini Loznica od samog mesta Loznica udaljena 6 kilometara. Provedenim a rheološkim istraživanjima dokazano je da je ovo područje bilo naseljeno još u rimsko doba. Arheološki nalazi sa područja banje pričaju priču po istoriji banje kroz pe riod Ilira, Rimljana te Turaka. Prvi pisani izvori koji govore da je banja bila korišćena za lečenje potiču iz 1533. godine. U 17. veku na područje banje na oporavak dolaze bogati Turci, koji 1720. godine na području banje podižu ženski hamam. Banja Koviljača nekada je bila znana kao "Smrdan banja", zbog isparavanja neprijatnog mirisa iz bare sa blatom koja je nastala iz izvora sumporovite vode. Moderan razvoj ove banje započeo je 1907. godine u vreme kralja Petra I Karađorđevića izgradnjom sumpornog kupatila. Gradnja Banje Koviljače odvijala se tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka kada su izgrađeni hoteli i vile i drugi objekti banjski te je i uređen park koji ih povezuje. Najznačajnije mesto u banji bio je Kursalon u kojem je otvorena prva kockarnica na Balkanu.


Lečenje pacijenata u banji Koviljača odvija se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača gde specijalisti sprovode razne tretmane poput hidroterapije, peloidoterapije, magnetoterapije, manuelnom, podvodnom i vibromasažom. Ovim tretmanima i mineralnim vodama ove banje leče se bolesti poput reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, stanja posle operacije kičme i ugrađivanja endoproteze kuka i kolena, oštećenja motornog neurona te ginekoloških oboljenja. U ovoj Specijalnoj bolnici nalazi se i Odeljenje za dečju rehabilitaciju, koji je prvi odeljenje usmeren na decu u Srbiji. Posetioci banje u njenoj okolini mogu posetiti razne kulturno - istorijske spomenike poput starih gradova i utvrđenja na planini Cer (Kosanin i Trojanov grad) Tršić i etno selo, manastir Tronoša, Manastir Sv. Nikolaja ili pak Koviljkin grad i Gradac koji se nalaze u samoj banji. Na području banje i njene okoline česte su kulturne manifestacije poput Đačkog Vukova sabor, Mićinih dana, Vukova sabora, Cvijićevih dana, Likovne kolonije i Međunarodnog folklornog festivaal "Evropa igra".

Banja Koviljača - Informacije

Usluge lečenja:Sve vrste reumatskih bolesti, posttraumatska stanja, stanja posle operacije kičme i ugrađivanja endoproteze kuka i kolena, oštećenja motornog neurona, ginekološka oboljenja (sterilitet).
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača.
Rekreacija:Parkovi, pogodni za šetnje i rekreaciju, sportski ribolov, izleti.
Wellness:Da, mnogi wellness programi.
Adresa:Park 4, 15316 Banja Koviljača
Kontakt:Telefon, Bolnica +381 15 818-270, Email: banjakov@eunet.rs
Web stranica:Banja Koviljača

Banja Koviljača - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Banje Koviljače!Language
English Srpski
Facebook