Vrnjačka Banja - Banje Srbije

Vrnjačka Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Vrnjačkoj Banji

U centralnom djelu Srbije, na padinama planine Goč nalazi se Vrnjačka Banja. Smešten u dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke ova banja nalazi se 200 kilometara južno od Beograda te 7 kilometara od Trstenika. Nadmorska visina ove banje je između 220 do 300 metara zavisno o položaju djelova naselja. Vrnjačka Banja zaštićena je planinom Goč i Gledićke planine što je omogućilo da mesto nije izloženo naletima vetra te da ga obeležava umereno - kontinentalna klima. Zbog njenog izuzetnog položaja u središtu Srbije Vranjačka banja je prometno povezana s svim delovima Srbije što omogućava dolaske posetilaca iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva ili Zaječara.


Vrnjačka banja pripada jednim od najstarijih banja na području Srbije jer je arheološkim istraživanjima potvrđeno da su se izvori vrnjačke mineralne vode koristili još u antičko vreme. Za vreme rimljana u periodu između 2 i 4 veka na ovom području je postojalo lečilište zvano Akuae Orcinae koje je služilo za oporavak vojnika. Iako postoje dokazi značanje da su ovi izbori mineralni korišćeni tokom cele istorije ovog kraja tek se 1870. godine otvara prva službena sezona u lečilištu Vrnjačka Banja.


Vrnjačka banja poseduje sedam toplih i hladnih izvora mineralne vode koji se koriste za lečenje putem pijenja ili kupanja u vodi. Od sedam izvora njih četiri su izvori tople vode koji se koriste za balneološku terapiju, dok su ostala tri izvora "Sneženik", "Jezero" i "Slatina" izvori hladne vode. Voda iz mineralnih izvora Vrnjačke Banje flašira se u boce, pod nazivom voda "Vrnjci". Lečenje posetilaca banje odvija se u savremeno opremljenoj Specijalnoj bolnici "Merkur" u kojoj se leče razne bolesti poput šećerne bolesti, bolesti sistema za varenje, ginekoloških oboljenja, postoperativnih stanja, reumatizma i raznih posttraumatskih stanja. Vrnjačka banja nudi razne zdravstvene i vellness pakete poput "Lečenje kao odmor," Gastro paket "," Za Vaše najbolje godine "," Osmeh na dar "," Za Vaš lakši korak "," Medeni mesec "," Kraljevski vellness vikend "koji su posebno osmišljeni da bi pružili pomoć i zadovoljstvo svakom posetiocu.


Posetioci Vrnjačke Banje tokom cele godine mogu da učestvuju u nekoj od brojnih kulturnih manifestacija koje se odvijaju na ovom području poput Vrnjačke kulturne svečanosti, Festivala filmskog scenarija, Festivala knjige i raznih drugih ili pak posetiti Zamak kulture ili neki od obližnjih kulturno - istorijskih spomenika poput manastira Studenica , Žiča, Gradac, Sopoćane, Đurđeve Stupove te ostatke tvrđava Ras, Maglič, Brvenik i Koznik.

Vrnjačka Banja - Informacije

Usluge lečenja:Šećerne bolesti, stanja posle preležane žutice, bolesti žučne kese i žučnih puteva, oboljenja pankreasa, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva, oboljenja organa za varenje, stanje posle hirurškog odstranjivanja žucne kese, stanja posle resekcije jednjaka, želuca i creva, hronična ginekološka oboljenja i sterilitet, infekcije bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva, kamenčići u mokraćnim putevima.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica "Merkur", Hotel "Orion", Hotel "Breza"(***), Hotel "Breza"(***), Hotel "Beli Izvor" na Goču, Hotel "Fontana"(**), Hotel "Promenada", Odmaralište "Poštanski dom", Hotel "Slatina"(*), Hotel "Slavija"(**), Hotel "Vila Snežnik"(**), Hotel "Zvezda" (***), Hotel "Železničar"(*), Vila "Aleksandar", Apartmansko naselje "Jezero", Pansion "Vuk"
Rekreacija:Mnogobrojni spomenici kulture. Park, pogodan za šetnje i odmor, a planina Goč koja je pogodna za lov i izlete. Na ovoj planini postoji i ski staza.
Wellness:Da, mnogobrojni wellness centri. Bazeni.
Adresa:36210 Vrnjacka Banja, Srbija
Kontakt:?
Web stranica:Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook