Bogutovačka Banja - Banje Srbije

Bogutovačka Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Bogutovačkoj Banji

U centralnom delu Srbije nedaleko od reke Ibar nalazi se Bogutovačka Banja. Ova banja smeštena na padinama planine Troglav na nadmorskoj visini od 530 metara nalazi se 200 kilometra južno od Beograda te 23 kilometra jugozapadno od Kraljeva. Bogutovačka Banja smatra se kao "Raj za živce" zbog čega je poznata i kao "Neuro Banja". U kratko vreme postojanja ova banja je dobila veliki ugled ova banja je dobila zbog delotvornosti mineralne vode ali i zbog povoljne kontinentalne klime.

Zbog naslaga bigra nataloženih na padini ispod izvora vidi se da mineralna voda banje izvire na ovom mestu već dugo vremena, no nema podataka o tome da li se tada takođe koristila u lječilišne svrhe. Prvi zapisi o postanku Bogutovačka banja potiču iz 1835. godine kada je na zahtev vlade Kneževine Srbije mineralna voda ove banje poslata na prvu analizu. No ipak je protekao veliki vremenski period do trenutka kada je započeto uređivanje banje. Prvi bunar dubine 2. 5 m iskopan je 1932. godine, dok je 1952. godine započelo modernizovanje banje sa izgradnjom novog kupališta i raznih stambenih objekata. Mineralna voda ove banje nalazi se u kategoriji oligomineralnih sulfidnih hipotermiju s velikim prisustvom natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata, sulfata te oksida silicijuma. Lečenje u Bogutovačkoj termi sprovodi se kupanjem i pijenjem ove mineralne vode čija se temperatura kreće između 24 i 27 stepeni celzijevih. U Bogutovačkoj Banji se l ijeće razni tipovi bolesti poput neuropsihijatrijska oboljenja, oboljenja srca i krvnih sudova, reumatskih oboljenja i oboljenja digestivnog sistema.

Posetioci Bogutovačka banja tokom svoju posetu mogu iskoristiti za šetnju "Stazom zdravlja" ili za izlete u netaknutu prirodu sa kojom je banja okružena, poput čistih reka Lopatnice i Ibre ili pak sunčanih obronaka planina Goč i Kopaonik. Blizina reka posetiocima pruža i izuzetne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom. Uz netaknutu prirodu, značajne mineralne izvore ovo područje ističe se bogatim kulturno istorijskim znamenitostima kao što su značajno grada - tvrđave Maglič, srednjevjekovne tvrđave Brvenik, te srednjevjekovnih manastira Studenica, Žiča i Gradac.

Bogutovačka Banja - Informacije

Usluge lečenja:Neuropsihijatrijskih oboljena, funkcionalnih oboljenja srca i krvnih sudova, pojedinih reumatska oboljenja.
Usluge smeštaja:Hotel "Mineral".
Rekreacija:
Wellness:
Adresa: Žička bb, 36201 Mataruška Banja
Kontakt:Telefon: +381 36 411-322, Fax: +381 36 411-317
Web stranica:Banja Bogutovačka

Bogutovačka Banja - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook