Lukovska Banja - Banje Srbije

Lukovska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Lukovskoj Banji

U podnožju Kopaonika na nadmorskoj visini od 681 metara nalazi se Lukovska Banja. Ova banja južne Srbije nalazi se u blizini Kuršumlije, udaljena samo 35 kilometara od nje. Iako se ova banja nalazi na velikoj nadmorskoj visini okružena je visovima visine od preko 1000 metara koji je štite od planinske klime i naleta vetrova što je razlog zašto ova banja ima umerenu klimu. Ova banja odlikuje se obiljem izvora mineralnih voda, netaknutom prirodom Kopaonika i čistim svežim vazduhom. Ova banja po broju izvora mineralnih voda sa različitim hemijskim sastavom i temperaturama te izdašnosti ovih izvora koja iznosi preko 100 litara po sekundi spada u najbogatije banje u zemlji.


Ispitivanjem Instituta za hidrogeologiju Srbije otkriveno je da se u Lukovskoj Banji nalazi 28 izvora i bušotina sa temperaturom izvora koja se kreće 28-68 stepeni Celzijusa. Svojim hemijskim sastavom ove vode čiji pH iznosi 6,5 su blago alkalne te pripadaju kategoriji natrijum - kalcijum - hidrokarbonatne i sulfidnim hipertermiju.


Lečilišni i banjski tretmani poput hidroterapije, elektroterapije, ručne masaže i terapije peloid se sprovode u medicinskom djelu hotela "Kopaonik" modernom hotelu sagrađenom 2000. godine. U Lukovskoj Banji posetioci dolaze radi lečenja raznih bolesti poput hronične upale - reume odnosno reumatičnog artritisa, degenerativnih oboljenja kičme (artroze, spondiloze, lumboišijalgije, periotritisa) kao i stanja posle povreda.


Posetioci ova banje svoj odmor mogu provesti odmarajući se u hotelskom i banjskom kompleksu ili se mogu rekreirati na raznim sportskim teren ima ili dvoranama. Posetioci koji žele da provedu aktivniji odmor mogu posetiti brojne uređene "Staze zdravlja" koje vode od hotela i banjskog kompleksa kroz netaknutu prirodu te pored raznih kulturno - istorijskih znamenitosti.


U Lukovskoj Banji posetioci mogu videti razne kulturno - istorijske spomenike poput crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, crkvu sv. Đorđe, crkvu Sv. Mine iz 17. veka koja se nalazi u stavu ili pak mogu posetiti Kuršumliju, manastire Sv. Nikole i Sv. Bogorodice te prirodni spomenik Đavolju varoš. Dok se u zimskih mesecima mogu baviti zimskim sportovima na skijaškoj stazi dugoj 300 metara. Posebnu turističku atrakciju ovog područja predstavlja obilazak fabrike za izradu ručnočvorovanih i ručnotaftovanih tepiha i drugih predmeta narodne radinosti koji se rade od domaće vune te sadrže motive kopaoničkog kraja.

Lukovska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Hronična upala – reuma, degenerativna oboljenja kičme, stanja nakon povreda.
Usluge smeštaja:Zavod za rehabilitaciju "Prolom Banja", PC "Lukovska Banja".
Rekreacija:Manastiri Sv. Nikole i Sv. Bogorodice. Zimski sportovi, ski staza za rekreativce, sa ski liftom dužine 300 m.
Wellness:Da.
Adresa:18437 Lukovska Banja
Kontakt:Telefon, Bolnica +381 27 380-008
Web stranica:Lukovska Banja

Lukovska Banja - Fotografije

Language
English Srpski
Facebook