Banja Palić - Banje Srbije

Banja Palić - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Banji Palić

U severnoj Srbiji 8 kilometara od Subotice nalazi se banja Palić. Ova banja se nalazi na Palićkom jezeru. Palićko jezero površine 4,8 kilometara kvadratnih zaštićeno je kao park prirode. Banja Palić ima tradiciju dugu preko 160 godina jer se još se u 19. veku otkrilo da voda i blato Palićkog jezera imaju lekovita svojstva. Prvo kupalište na području Palićkog jezera izgrađeno je 1845. godine kada se izgradila gostionica Donja trščara u kojoj su se nalazile kade sa zagrejanom vodom. Tokom sledećih godina na ovom području bili su izgrađena nova kupališta, razni objekti za smeštaj, Vodotoranj koji se nalazi na ulazu u park, "Ženska plaža", "Muška plaža" "Velika terasa", "Muzički paviljon", sportsko - rekreativni tereni. Na području Muzičkog paviljona i Letnje pozornice održavaju se razne manifestacije poput Međunarodnog filmskog festivala. Sadnjom bagrema i kanadskih topola te postavljanjem vijugavih staza započelo je osnivanje Velikog parka 1842. godine koji danas zauzima površinu od 190 000 metara kvadratnih.

Kompleks Palićkog jezera, banje Palić i parka prirode predstavlja jedinstveno okruženje na kojem posetioci mogu uživati u prirodi na svežem vazduhu, šetnji po uređenim stazama pješačkih, vožnji biciklom po uređenim biciklističkim stazama, ribolovu, bavljenju sportom na uređenim sportskim terenima, odmoru i lečenju u banji te se osloboditi od nakupljenog stresa. Uz te mogućnosti Palić pruža mogućnosti poseta opremljenom zoološkom vrtu osnovano 1949. godine. U ovom zoološkom vrtu veličine 10 hektara nalazi se 50 životinjskih vrsta predstavljenih u 450 primeraka. Posebno se ističe "Kuća labudova" jedna od najstarijih građevina koja ima oblik srednjevekovnog zamka.

Lekovita voda Palićkog jezera ima prosečnu temperaturu od 20 stepeni celzijusovih. Ova sumporovita, alkalna i murijatična voda sadrži litijum, rubidijum te stronicij koji pomažu kod raznih oboljenja. Mogućnosti lečenja u Paliću su raznolike, ono se može sprovoditi pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodite s blatnim oblozima. Bolesti koje se leče u banji Palić su reumatizam, išijas, kožna oboljenja, ginekološka oboljenja, nervna oboljenja te razne bolesti digestivnog sistema.

Banja Palić - Informacije

Usluge lečenja:Reumatska oboljenja, išijas, kožna oboljenja, ginekološka oboljenja, nervna oboljenja, bolesti digestivnog trakta.
Usluge smeštaja:Da, Garni hotel "Lira", Hotel "Park – Jezero", Garni hotel "Prezident", Garni hotel "Vila Regina".
Rekreacija:Da, teniski tereni, atletska staza, otvoreni i zatvoreni bazeni, tereni za male sportove.
Wellness:Da, masaže.
Adresa:Park narodnih heroja 9, 24413 Palić
Kontakt:telefon: +381 24 753-121, Fax: +381 25 753-474, email:jp.palic@tippnet.co.rs
Web stranica:Banja Palić

Banja Palić - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook