Sokobanja - Banje Srbije

Sokobanja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Sokobanji

Na udaljesnosti od 230 kilometara od Beograda, u jugoistočnoj Srbiji na obalama reke Moravice smestila se Sokobanja. Oba banja koja se nalazi na nadmorskoj visini od 400 metara smestila se između planina Ozren i Rtanj. Iako je lekovitost termalnih izvora ove banje bila poznata čak iu vreme rimljana, prvi spomen amama odnosno javnog kupališta bio je 1663. godine kada o njemu u svojim putopisima piše turski putopisac Evlija Čelebija. Za vreme kneza Miloša odnosno nakon oslobođenja od Turaka započinje razvoj Sokobanje, tada se obnavlja amam, podiže se konak te se Leopold Erlih proglašava prvim lekarom banje. Početkom 20. veka oko Sokobanje grade se razni smeštajni objekti, dok se u periodu između dva svetska rata gradi hotel Evropa 1. savremeni hotel u banji, uvodi se vodovod te se uređuju parkovi i izletišta. Danas je nekadašnji hotel "Evropa" pretvoren u konak koji se naziva "Park". Nakon drugog svetskog rata u šezdesetim godinama 20. veka započinje intenzivniji razvoj Sokopanje kada se uz smeštajne kapacitete grade razni prateći banjski objekti i druga infrastruktura.


Termomineralni izvori Sokobanje imaju prosečnu temperaturu 28-45,5 stepeni Celzijusa te se smatraju jednim od najradioaktivnijih izvora u ovom delu Srbije. Ovih termomineralnih izvora ima više, no njih šest je glavnih. Lečenje se u Sokobanji provodi Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja", Prirodnom lečilištu "Banjica" i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Ozren" pijenjem i inhalacijom ove lekovite vode. U ovim specijalističkim objektima leče se razne bolesti poput bronhijalne astme, psihoneuroze, neurastenije, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma i išijasa, stanja posl ije povreda, anemije, kao i hroničnih ginekoloških oboljenja.


Posetioci Sokobanje mogu posetiti neki od brojnih izletišta koji se nalaze u blizini ove banje poput najvišeg vrha Ozrena Oštre čuke, manastira Jermenčića, Tatomirovog grada i Ozrenske pećine, reke Moravice, Bovanskog jezera, vodopada Ripaljka, izletišta Kalinovica te izvora Djerdjelez. Tokom cele godine u Sokobanji održavaju se razne kulturno - umetničke i sportske manifestacije poput "Prve harmonike Srbije", Međunarodnog salona ekološke karikature, Umjetničke kolonije "Sokograd", "Zlatne ruke Sokobanje", te Banjsko kulturno leto i razne druge.

Sokobanja - Informacije

Usluge lečenja:Bronhijalna astma, psihoneuroze, neurastenije, lakši oblici povišenog krvnog pritiska, hronični reumatizam i išijas, stanja posle povreda, anemija, hronična ginekološka oboljenja.
Usluge smeštaja:Bolnica "Stefan Visoki", Hotel "Kiseljak"
Rekreacija:Bazen sa termalnom vodom, teretana, sala za male sportove i teren za mali fudbal. Održavanje brojnih sportskih, kulturnih i turističkih manifestacija. Kupanja na uređenim kupalištima na reci Moravici, Bovanskom jezeru i veštačkoj akumulaciji u klisuri Moravice, koje pruža uslove i za ribolov. Brojna izletišta.
Wellness:Da.
Adresa:Vojvode Mišića 48, 18230 Sokobanja
Kontakt:"Sokobanja" - Telefon: +381 18 830-144, Fax: +381 18 830-072.
"Ozren" - Telefon: +381 18 830-422, Fax: +381 18 830-337.
Web stranica:Sokobanja

Sokobanja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Sokobanje!Language
English Srpski
Facebook