Ribarska Banja - Banje Srbije

Ribarska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Ribarska Banji

U centralnom delu Srbije na severnim padinama planine Jastrebac nalazi se lečilište i klimatsko mesto Ribarska Banja. Ova banja se smestila 35 kilometara od Kruševca u dolini Ribarske reke na nadmorskoj visini od 540 metara. Zbog svoga geografskog položaja područje Ribarske banje ima subplaninsku klimu zbog čega se Ribarska banja uz lečilište smatra i klimatskim mestom odnosno vazdušnom banjom. Ribarska banja smatra se jednom od najstarijih banja na prostoru Srbije jer su lekoviti izvori stari preko 4000 godine te je za vreme rimskog perioda ovde bilo lečilište. Dolaskom Turaka na ovom područje razvija se obim iskorišćavanja lekovitih izvora, što se naročito ogleda izgradnjom hamama odnosno kupališta. U daljem vremenskom periodu Ribarska banja se stalno nadograđivala i rekonstruisala, izvori "Hladna sumporača" i "Kničanka" bivaju ozidani, izgrađuje se kupalište sa kadama, izgrađuju se razni elementi za rekreaciju posetilaca, podižu se razni stambeni objekti, te se uređuje okolni park i staze za šetanje.


Ribarska Banja se snabdeva iz šest izvora mineralne sumporovite i slabo alkalne silinične vode koji izbijaju iz raseda u podnožju brda Samar. Najtopliji od šest izvora ima temperaturu od 41,5 stepeni Celzijusa, dok se temperatura najhladnijeg izvora kreće oko 28 stepeni Celzijusa. Hemijska analiza vode po prvi but je obavljena u Beču 1834. godine, kada se otkrilo da su u njenom sastavu najzastupljeniji natrijum sulfat, natrijum silikat, natrijum karbonat, magnezijum-karbonat te sumporna i hlorne kiseline. Značajan razvoj Ribarske Banje započinje 1852. godine kada ju posećuje knez Aleksandar Karađorđević. Lečenje vodom Ribarske banje može se obavljati kupanjem i pijenjem vode. , Hladnom vodom ispiraju se grlo, nos i oči. Ova lekovita termalno - voda može se koristiti u lečenju raznih bolesti poput reumatizma mišića i zglobova, paralize e, ginekoloških oboljenja, respiratornih bolesti, bolesti probavnog sistema, dijabetesa te povišenog krvnog pritiska.


Posetioci Ribarske banje svoj odmor mogu provesti iu istraživanju okoline poput odlazaka na izlete do Kruševca ili planinskog centra Jast rebac u zimskim danima, posjeti manastirima Sv. Roman, Ljubostinja, Naupare i Veluće ili pak uživanju u gastronomskom turizmu u etno restoran uUz to odvija se i kulturna manifestacija "Kulturno leto" koja će oduševiti sve posetioce.

Ribarska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Kod stanja posle koštanih preloma i operacija na kostima, svi oblici reumatizma (zapaljivi, degenerativni i vanzglobni), kontrakture zglobova, deformacije kičmenog stuba, posttraumatska i postoperativna pareza i pareze nerava, hemiplegije, hemipareze.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Ribarska Banja“
Rekreacija:Šetnje, izleti do Kruševca, manastira Naupare i Veluće, kao i planinskog centra Jastrebac.
Wellness:Da.
Adresa:37205 Ribarska Banja
Kontakt:Telefon: +381 37 865 271, Fax: +381 37 865 129, Email: ribarskabanja@yahoo.com
Web stranica:Ribarska Banja

Ribarska Banja - Fotografije

Language
English Srpski
Facebook