Bujanovačka Banja - Banje Srbije

Bujanovačka Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Bujanovačkoj Banji

Na jugu Srbije samo 2,5 kilometara od Bujanovca nalazi se Bujanovačka Banja. Ova banja od Beograda udaljena 360 kilometara nalazi se u blizini željezničkog pravca Beograd – Skoplje. Ova banja dugo je vremena nosila ime Rakovačka Banja zbog toga što se izvori ovog lečilišta, nalaze u podnožju sela Rakovac. Ova banja smestila se na nadmorskoj visini od 395 metara. Bujanovačka banja smatra se jednom od najmlađih banja u Srbiji iako se pretpostavlja da su vode ove banje u lekovite svrhe korišćene u rimsko doba i u srednjem veku. Proglašene su jednom od najmlađih banja zbog činjenice da su analize vode ovih izvora provede tek u šezdesetim godinama 20. Veka nakon čega je započelo uređivanje ove banje.


Svojim hemijskim sastavom i prosečnom temperaturom od 43 stepena Celzijusa lekovite vode ove banje nalaze se u kategoriji natrijum - hidrokarbonatnih, fluoroidnih, sulfatnih i ugljeno - kiselih hipotermiju. Lječenje se u Bujanovačkoj banji odvija u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Bujanovac" sprovodi se kupanjem u ovoj lekovitoj vodi, orošavanjem, te oblozima od lekovitog blata. Lekovito blato Bujanovačka vulkanskog porekla smatra se jednim od najkvalitetnijih u svetu. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Bujanovac" bujanovačke banje leče se razne bolesti poput reumatskih bolesti (hroničnog reumatizma, Behterevljeve bolesti, artroze zglobova, spondiloze, diskopatije) stanja nakon povreda, hroničnih oboljenja digestivnog trakta, kožnih oboljenja (ekcema, psorijaze), ginekoloških oboljenja te neuroloških oboljenja.


Posetioci bujanovačke Banje mogu tokom svog posjeta Bujanovačkoj banji posetiti Prohorov, koje obuhvata dolinu reke Pčinje, planinu Kozjak i Rujan. Ovo izuzetno područje oduševiće sve svoje posetioce koji žele da se opuste na čistom vazduhu u netaknutoj prirodi. U centru Prohorova samo 25 kilometara udaljen od Bujanovičke banje nalazi se manastir Sv. Otac Prohor Pčinjski koji potiče iz 11. veka. Manastirski konak ovog manastira danas je preuređen i služi za smeštaj turista. Uz ove znamenitosti posetioci mogu videti i Vranju i Vranjske banje te jezero Kisela voda.

Bujanovačka Banja - Informacije

Usluge lečenja:Reumatske bolesti, stanja posle povreda, hronična oboljenja probavnog trakta, kožna oboljenja, ginekološka oboljenja, neurološka oboljenja.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica Bujanovacka Banja, Pansion „Prohor Pčinjski”.
Rekreacija:U blizini se nalazi Prohorovo, područje izuzetnih prirodnih vrednosti, pogodno za izlete i lov. Manastir Sv. Otac Prohor Pčinjski.
Wellness:Da.
Adresa:Specijalna bolnica Bujanovacka Banja, Bujanovac, 17250 Bujanovačka Banja
Kontakt:Telefon: +381 17 651-292, Fax: +381 17 651-810
Web stranica:Bujanovačka Banja

Bujanovačka Banja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Bujanovačke Banje!Language
English Srpski
Facebook