Prolom Banja - Banje Srbije

Prolom Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Prolom Banji

Na padinama planine Radan na nadmorskoj visini 550-668 metara nalazi se Prolom Banja. Ova banja južne Srbije od Kuršumlije je udaljena 23 kilometara, od Beograda 290 km, a od Niša 82 km. Prolom banja se ubraja u kategoriju klimatskih odnosno vazdušnih lečilišta zbog povoljnog uticaja na organizam umereno - kontinentalne klime te bujne vegetacije. Arheološkim istraživanjima koji su se provodili na ovom području dokazano je da su lekovite vode ove banje bile korišćene još u praistorijsko doba. No ozbiljan razvoj ove banje počinje nakon Prvog svetskog rata te se ovaj razvoj nastavlja kroz noviju istoriju. Kada je hotel Radan podignut 1968. godine imao je samo 28 ležajeva da bi danas nakon nekoliko decenija postao savremeni lječilišni i turistički centar.


U Prolom Banji nalazi se nekoliko izvora termomineralne vode sa prosječnom temperaturom 26-31,5 stepena Celzijusa. Izvori vode Prolom banje spadaju u kategoriju niskomineralnih visokoalkalnih termi. Lečenje se u Prolom banji odvija pod stručnim nadzorom raznim tretmanima poput pijenjem vode, hidroterapija, terapijom blatom, elektroterapijom, kinezoterapijom i ručnom masažom. Lekovito blato se u Prolom banji dobija mešanjem lekovite vode sa zemljom iz okoline termalnog izvora Pupavca.


U Prolom Banji leče se razne bolesti poput oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, oboljenje organa za varenje, reumatizam, bolesti kože te bol esti perifernih krvnih sudova. Ova banje je uz svoje lekovite izvore poznata po prirodnoj Prolom vodi, vodi visokih balneoloških vrednosti. Prolom banja započela je sa eksploatacijom Prolom voda već 1989. godine kada započinje pakovanje i flaširanje ove vode za državno i inostrano tržište, time ova voda postaje prva negazirana voda koja se pojavila na tržištu bivše SFRJ.


Posetioci Prolom banje svoj boravak u banji mogu upotpuniće is raznim vellness tretmanima, šetnjama i opuštaju u netaknutoj prirodi. U kompleksu hotela nalaze se unutrašnji i spoljni bazeni sa termalnom vodom, teretana, nekoliko sportskih terena za male sportove te razne "staze zdravlja" dok izvan hotelskog kompleksa posetioci mogu posetiti crkvu Lazaricu, crkvu Sv. Petke te Đavolju Varoš.

Prolom Banja - Informacije

Usluge lečenja:Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, oboljenja organa za varenje, bolesti kože, bolesti perifernih krvnih sudova i vanzglobni reumatizam.
Usluge smeštaja:Zavod za rehabilitaciju "Prolom Banja", Hotel "Radan".
Rekreacija:Teretana, kinezi sala, bazen i "staze zdravlja".
Wellness:Da.
Adresa:18433 Prolom Banja
Kontakt:Telefon Banja: +381 27 88-111
Web stranica:Prolom Banja

Prolom Banja - FotografijeLanguage
English Srpski
Facebook