Novopazarska Banja - Banje Srbije

Novopazarska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Novopazarskoj Banji

Na strateškom položaju na magistralnom putu Beograd-Novi Pazar-Jadransko more nalazi se Novopazarska Banja, samo 3 kilometra severoistočno od Novog Pazara. Ova banja okružena padinama planina Golije, Rogozne i Kopaonika nalazi se na nadmorskoj visini od 500 metara. Arheološkim istraživanjima dokazano je da je Novopazarska Banja postojala u antičko doba te da je u srednjem veku bila poznato prirodno lečilište koje se nalazilo u blizini grada Ras iz 9 vek koji je to u vreme bio središte države. Dolaskom Turaka na ovo područje razvoj Novopazarske Banje stagnira da bi se tek sredinom 16. veka nastavio razvoj ove banje eksploatacijom izvora te izgradnjom oba amama i raznih smeštajnih objekata.


Izvori vode ove banje svojim hemijskim sastavom te temperaturom koja se kreće od 12 do 50 stepeni Celzijusa spadaju u kategoriju natrijum-hidrokarbonatnih sulfidnih hipertermiju. Novopazarska banja svojih nekoliko izvora koristi u svrhe lečenja posetilaca koji se kupaju u vodama ove banje ili je pak piju. Lečenje posetilaca Nopozaraske banje sprovodi se u Specijalnoj bolnici za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar koja je opremljena savremenim uređajima za fizikalnu terapiju i specijalizovanim stručnim kadrom. U ovoj medicinskoj ustanovi vrše se razni balneo - fizio - medicinski tretmani koji posetiocima ove banje pomažu u lečenju raznih bolesti poput neuromišićnih bolesti, reumatičnih oboljenja i išijasa, sportskih i drugih povreda, stanja posle moždanog udara, kožnih bolesti i ginekoloških oboljenja. Celokupni kompleks Novopozarske banje nalazi se u uređenom parku koji zauzima površinu od 4.000 hektara te koji svakom svom posetioci može pružiti nekoliko trenutaka mira i opuštanja.


Posetioci ove banje mogu se opuštati igrom na sportskim terenima, šetnjama po obližnjoj netaknutoj prirodi ili mogu otići u izlet do nekih od kulturno - istorijskih, ali i prirodnih spomenika koji se nalaze u blizini ove banje. Uz padine obližnjih planina posetioci mogu videti razne stoljetne džamije, Petrovu crkvu, koja potiče iz 9. veka, manastire Đurđevi Stupovi iz 12. veka te Sopoćani iz 13. veka, stari grad Jelač, izletišta Vrbnik i Rajčinović banju te vrelo Raške.

Novopazarska Banja - Informacije

Usluge lečenja:Neuromišićne bolesti, reumatična oboljenja i išijas, sportske i druge povrede, stanja posle moždanog udara, kožne bolesti, ginekološka oboljenja.
Usluge smeštaja:Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar.
Rekreacija:Park za za šetnje, veliki broj kulturno-istorijskih spomenika.
Wellness:Da.
Adresa:Banjski put bb, 36300 Novi Pazar
Kontakt:Telefon: +381 20 371-559, Email: npbanja@ptt.rs
Web stranica:Novopazarska Banja

Novopazarska Banja - Fotografije

Pošaljite nam fotografije Novopazarske Banje!Language
English Srpski
Facebook