Pribojska Banja - Banje Srbije

Pribojska Banja - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Pribojskoj Banji

Na jugozapadu Srbije u dolini reke Lim samo 5 kilometara od Priboja nalazi se istoimena banja, Pribojska Banja. Ova banja okružena planinama Starovlaške visije nalazi se na 530-550 metara nadmorske visine, što znači da se ova banja ubraja u vazdušna odnosno klimatska lječilišta.


Ovo naselje u jugozapadnoj Srbiji u oblasti Stari Vlah nastalo je pre preko 1. 000 godina što dokazuju nalazi drevnog manastira i starog lečilišta te razni drugi arheološki nalazi koji pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno još za vreme neolita, te da su je naseljavali i Iliri i Kelti. Postoji legenda o ovoj banji koja se veže uz srpskog kralja Uroša Hrapavog. Ta legenda kaže da su srpski kralj Uroš Hrapav i njegova vojska oboleli od neke vrste kožne bolesti te su oni pohodili Banju u čijim su se vrelima okupali. Nakon što su nastavili svoj put kralj i vojnici su se postepeno oporavljali da bi na kraju potpuno ozdravili. Legenda kaže da je u znak zahvalnosti svoje kralj Uroš odlučio da se u ovoj Banji, mestu njegova izlečenja, podigne manastir.


U Pribojskoj banji nalazi se više termomineralnih izvora vode čije se temperatura kreće 35,7-37,5 stepeni celzijusa sa kapacitetom izdašnosti od 70 litara u sekundi. Dva najsnažnija izvora pune četiri bazena, od kojih jedan, glavni izvor puni bazen "Stara banja", dok drugi puni tri bazena koji se nazivaju "Nova Banja". Lečenje se u ovoj banji obavlja primenom savremenih metoda lečenja i rehabilitacije u Centru za rehabilitaciju "Pribojska Banja". U centru se leče razne bolesti od hronične upale zglobova, r eumatizma, ginekoloških bolesti do posledica povreda kostiju i mišića, kožnih oboljenja.


Ovo lečilište, nalazi se u delu Srbije bogatim prirodnim ljepotama i kulturno - istorijskim znamenitostima koje će oduševiti svakog posetioca. Oni mogu posetiti manastir sv. Nikole iz 13. veka koji se nalazi u blizini banje, manastir Mileševa te etno selo "Gaj". Od prirodnih lepota posetioci mogu poći u izlet po planinama Zlatar i Zlatibor, uz obale Potpećkog, Zlatarskog i Radoinjskog jezera te reka Lim i Uvac.

Pribojska Banja - Informacije

Usluge lečenja: Hronično zapaljenje zglobova i mišića reumatskog porekla, neuralgije, zapaljenja perifernih nerava, polineurite, ginekološke bolesti, posledice povreda kostiju i mišića, rekonvalescentna stanja kod kožnih oboljenja, funkcionalna oboljenja i stanja posle operacija digestivnog trakta.
Usluge smeštaja:Centar za rehabilitaciju „Pribojska Banja“.
Rekreacija:Manastiri Sv. Nikola i Mileševa. Organizovanji izleti do planina Zlatar i Zlatibor, kao i Potpećkog, Zlatarskog i Radoinjskog jezera, odnosno reka Lim i Uvac, koji pružaju odlične uslove za ribolov.
Wellness:Da.
Adresa:31330 Pribojska Banja
Kontakt:Telefon: +381 33 445-709, Hotel: +381 26 323-557
Web stranica:Pribojska Banja

Pribojska Banja - Fotografije


Pošaljite nam fotografije Pribojske banje!Language
English Srpski
Facebook