Stopića pećina

U blizini sela Stopići, na levoj obali reke Prištavice nalazi se Stopića pećina. Ova pećina smestila se na istočnim obroncima planine Zlatibor okružena selima Rožanstvo, Trnava i Sirogojno. Stopića pećina nalazi se 30 kilometara od Užica te predstavlja specifičnu atrakciju ovog kraja. Ova pećina se smatra jednom od najvećih istraženih pećina u zemlji te je izuzetno pristupačna svim posetiocima zbog blizine turističkog centra Zlatibor koji je od pećine udaljen samo 19 kilometara te zbog puta Užice - Sirogojno koji prolazi iznad same pećine.


Stopića pećina spada u kategoriju rečnih pećina Srbije, jer kroz nju protiče potok Trnavska koji oblikuje mikroklimu ove pećine. Nekada se u dolini sela Trnava nalazilo prirodno jezero koje je isticalo u reku Prištavicu. Tada je potok otjecalo kroz ponor ispod brda Veliki krš koji je danas suv no na nadmorskoj visini od 780 metara stvorio se novi ponor kroz koji se nastao Trnavska potok. Trnavski potok stvara kanal dug 800 metara koji završava bigrenim toboganom koji stvara slapove. Tokom većeg vodostaja manji slapovi se spajaju u veći vodopad koji se naziva "Izvor Života" sa visinom od oko 10 metara. Kanali Stopića pećine istraženi su u dužini od oko 1600 metara među kojima se nalazi i podvodni sistem kanala. Za turističke svrhe uređen je ulazni deo pećine u dužini od nekoliko stotina metara koji omogućava posetiocima da posete Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu i Dvoranu sa kadama. Uz te delove pećine u njoj se nalaze još dve celine koje su "Kanal sa kadama" i "Rečni kanal".


Iako prvi pismeni zapisi o Stopića pećini potiču još iz 1901. godine, a prva speleološka istraživanja izveo je Jovan Cvijić 1909. godine, detaljna speleološka istraživanja izvedena su tek 1983. Godine od strane speleologa češkog speleološkog društva. Stopića pećina ima tri speleološka horizonta od kojih je jedan periodično poplavljenog, drugi ima rečni horizont, dok je treći najmlađi suvi. Ulaz u ovu pećinu nalazi se na nadmorskoj visini od 711 metara.

Stopića pećina - Fotografije

Poštaljite nam fotografije i mi ćemo ih objaviti- Stopića pećina!

Language
English Srpski
Facebook