Pećina Risovac

Na brdu Risovac na ulazu u Aranđelovac nalazi se pećina Risovac. Na severoistočnoj strani ovog brda, 17 metara iznad reke Kubrušnice nalazi se otvor pećine. Lokalni stanovnici su znali za postojanje pećine dugo vremena pre nego je započelo njeno istraživanje. Kada je 1937. godine kamenolom započeo s radom postojala su dva uska ulaza u podzemnu prostoriju. Arheološka i speleološka istraživanja pećine Risovac započela su u pedesetim godinama 20. veka pod vođstvom dr Branka Gavele. Tokom eksploatacije kamena u kamenolomu došlo je do urušavanja ulaznog dela pećine. Istraživanjima su otkrivene kosti životinja iz ledenog doba, te razni alati od kamena i kostiju. Zbog svojih prirodnih i kulturno - istorijskih vrednosti područje pećine proglašeno je spomenikom prirode te kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.


Pećina je otvorena u turističke svrhe 1987. godine u dužini od oko 150 m Pećinski sistem Risobače zauzima površinu od 703 metra kvadratna iu dužini se proteže 187,5 metara. Ova pećina predstavlja jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi što je razlog zašto je uređena kao podzemni muzej paleolita. U pećini se nalaze razne rekonstrukcije figura životinja koje su živele na ovom području te figure porodice pračoveka okupljene oko vatre, dok obavljaju svoje uobičajene poslove. Dok se jedan od muškaraca vraća iz lova, drugi izrađuje oruđe od kamena, a žena donosi drva za ogrev, treća muška figura takođe izrađuje oruđe, ali od kostiju. Ova pećina ima izuzetan arheološki, paleontološki i speleološki značaj.


U pećini su pronađeni brojni tragovi životinja koji potiču iz ledenog doba. Najčešće pronađeni tragovi su oni pećinskog medvjeda, te divljeg konja, divljeg magarca, pećinske hijene, lisice i pećinskog lava. Od ostalih životinjskih vrsta u pećini Risovac u manjim tragovina pronađene su i druge vrste sisara poput jazavca, divlje svinje i zeca. Brojni artefakti od kamena i kostiju dokazuju da je na ovom području živeo čovek neandertalskog tipa dovoljno inteligentan da izradi oruđe i čije je osnovno zanimanje bio lov.

Pećina Risovac - Fotografije

Poštaljite nam fotografije i mi ćemo ih objaviti- Pećina Risovac!

Language
English Srpski
Facebook