Dubočka pećina

U podnožju Zviških planina koje se nalaze na severu Zviške kotline smestila se Dubočka pećina. Ova pećina koja se nalazi na području opštine Kučevo ime je dobila po selu Duboka u čijoj se blizini nalazi. Dubočka pećina smatra se jednom od najdužih pećina u Srbiji sa dužinom od 2275 metara. Kroz ovu rečnu pećinu protiče tunelsku ponorsku reka koja u klisuri u podnožju pećine stvara neobične vodopade. Dubočka pećina sastoji se od tri prirodne celine Glavnog kanala dugog 1010 metara, glinovitog kanala dužine 480 metara i Rusaljkinog kanala dužine 580 metara te nekoliko sporednih kanala.


Glavni kanal se sastoji 4 dela. Prvi deo je ulazna dvorana dugačka 132 metra, širine od 40 metara i visine 31 metra. Drugi deo obuhvata 458 metara Glavnog kanala i bogat je pećinskim nakitom poput stalagmita. U drugom djelu Glavnog kanala nalazi se vir koji se zove Biljanin vir. U trećem delu Glavnog kanala čija je dužina 265 metara nalazi se saliv u obliku nadstrešnice koji se zove "Baldahin". Četvrti deo Glavnog kanala siromašan nakitom zauzima dužinu od 155 metara.


Glinoviti kanal obuhvata četiri speleološke celine. Deo glinovitog kanala do Bunara s dužinom od 430 metara pažnju privlači s "carski presto", belom kalcitna draperije koja pregrađuje kanal. Drugi deo glinovitog kanala naziva se Stalagmitski kanal dužine 80 metara koji se odlikuje brojnim stalagmitima. Treći deo glinovitog kanala je Dvorana "Paklena gora" dužine 33 metra, širine 11 metara te visine 20 metara, koja je otvorom "Carske dveri" spojem kristalnih stubova, stalaktita i stalagmita povezana sa četvrtim delom kanala dvoranom "Carska riznica". Dvorana "Carska riznica" smatra se najlepšim delom Dubočke pećine zbog raznovrsnog pećinskog nakita. Ova pećina ima dužinu od 37 metara, širinu od 22 metara te visinu od 10 metara.


Treći deo Dubočke pećine je Rusaljkin kanal dužine od 380 metara. Ovaj uski kanal je mlađa fazu speleosistema Dubočke pećine. Pri sredini Rusaljkinog kanala nalazi se zid od belih stalaktita i stalagmita sa postoljem visine 1 metra te figurom koja podseća na lice žene sa smeđom kosom koja je nazvala rusaljke, po jednom mitskom običaju sela Duboka.

Dubočka pećina - Fotografije

Poštaljite nam fotografije i mi ćemo ih objaviti- Dubočka pećina!

Language
English Srpski
Facebook