Karta Ivanjica

Grad Ivanjica

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Moravički
Opština: Ivanica
Koordinate: 43° 34′ 29″ SGŠ, 20° 13′ 31″ IGD
Površina: ? km2
Broj stanovnika: 12.350
Poštanski broj: 32250
Pozivni broj: 032

Ivanjica je grad koji je smešten u Moravičkom okrugu. Ujedno je i glavni grad istoimene opštine Ivanjica. Ivanjica je smešten u jugozapadnom delu Srbije. Od glavnog grada Beograda udaljena je 224 kilometra. Od Beograda do Ivanjice vode dva magistralna puta – jedan iz Čačka preko Guče, a drugi iz Užica preko Požege.

Poslednji popis stanovništva koji je vršen 2002.godine je pokazao da ovaj grad ima oko 12.300 stanovnika, što je čak za oko 1.000 ljudi više nego što je bilo kada je vršen popis pre toga 1991.godine. Danas u Ivanjici živi oko 9.500 punoletnih građana u oko 3.700 domaćinstava. Po prosečnoj starost njenih građana spada u “najmlađe“ gradove Srbije jer je prosek starosti oko 35 godina. Po etničkom sastavu skoro celokupno stanovištvo ovog grada čine Srbi.

Ovaj grad je vrlo poznat po tome što se u njemu rodio čuveni Dragoljub Draža Mihailović. Posebnu turističku atrakciju čini satelitska stanica u Prilikama i vodopad na reci Moravici. U Ivanjici se nalazi i jedna od najstarijih ako ne i najstarija hidroelektrana u celoj Srbiji. Najpoznatiji fudbalski klub je svakako FK Javor.
U Ivanjici se nalazi crkva sagrađena 1836. godine posvećena caru Konstantinu i carici Jeleni. Nedaleko od Ivanjice, na prostoru mesta Kumanica, nalazi se i Rimski most, a u samom gradu Ivanjici, na reci Moravici nalazi se najveći jednolučni most na Balkanu. Okružena je planinama Golijom, Javorom, Mučnjom i Čemernicom. Golija je prekrivena jednom od najbogatijih i najlepših šuma u Srbiji.

Poštanski broj za Ivanjicu je 32250, a pozivni broj je 032. Imaju i spostvene registarske tablice sa oznakom IC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina železničke mreže u Srbiji iznosi 3,619 km.