Karta Lazarevac

Grad Lazarevac

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Grad Beograd
Opština: Lazarevac
Koordinate: 44° 22′ 28″ SGŠ, 20° 15′ 30″ IGD
Površina: ? km2
Broj stanovnika: 23.600
Poštanski broj: 11550
Pozivni broj: 011

Lazarevac je grad koji pripada teritoriji grada Beograda. Sedište je i glavni grad istoimene opštine Lazarevac. Poslednji popis stanovništva koji je bio 2002.godine je pokazao da u ovom gradu živi oko 23.500 stanovnika. U celoj Lazarevačkoj opštini živi čak 62.000 ljudi. Danas u Lazarevcu živi oko18.300 stanovnika u oko 7.600 domaćinstava. Prosečna starost stanovništva je oko 36,5 godina pa ovaj grada spada u „mlađe“ gradove Srbije. Etnički sastav stanovništva je takav da veliku većinu čine Srbi sa čak oko 96 % ukupnog stanovništva. Crnogoraca ima tek oko 250, a Roma oko stotinu.

Lazarevac je jedna od 17 beogradskih opština, a treća je opština po veličini (površina ove opštine je 38.351 ha). Smeštena je u srednjem toku reke Kolubare, 55 km jugozapadno od glavnog grada Srbije Beograda. U neposrednoj je blizini saobraćajnica – Ibarske magistrale i železničke pruge Beograd – Bar.

Teritorija Lazarevca je bila naseljena još u vreme praistorije, kada su na ovom području živeli Tračani. Ovaj grad se nalazi na nadmorskoj visini od 157 metara, ima ravničarsko bregovit karakter. Ovo podneblje karakteriše umereno kontinentalna klima, sa prosečnom godišnjom temperaturom vazduha od oko 11,4 °C.

Naseljena mesta opštine Lazarevac su sledeća sela: Arapovac, Barzilovica, Baroševac, Bistrica, Brajkovac, Burovo, Veliki Crljeni, Vrbovno, Vreoci, Dren, Dudovica, Županjac, Zeoke, Junkovac, Kruševica, Lazarevac, Leskovac, Lukavica, Mali Crljeni, Medoševac, Mirosaljci, Petka, Prkosava, Rudovci, Sakulja, Sokolovo, Stepojevac, Strmovo, Stubica, Trbušnica, Cvetovac, Čibutkovica, Šopić, Šušnjar.

Osnovu privrednog razvoja opštine Lazarevac čine rudarstvo i energetika. Čuveni je rudarski basen „Kolubara“. U poslednje vreme se razvijaju i drugi potencijali opštine Lazarevac.

Na području gde se danas nalazi grad, odigrana je i čuvena „Kolubarksa bitka“ ubedljivo najznačajnija bitka u celom Prvom svetskom ratu.

Poštanski broj za Lazarevac je 11550, a pozivni broj je 011. Nemaju sopstvene registarske tablice, već nose Beogradske sa oznakom BG.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina granica Srbije je 2.397 km.