Karta Kostolac

Grad Kostolac

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Braničevski
Opština: Požarevac
Koordinate: 44° 42′ 26″ SGŠ, 21° 10′ 05″ IGD
Površina: ? km2
Broj stanovnika: 9.313
Poštanski broj: 12208
Pozivni broj: 012

Kostolac je grad koji je smešten u Braničevskom okrugu. Sedište je i glavni grad istoimene opštine Kostolac, koja pripada pod Požarevac.

Poslednji popis stanovništva 2002.godine je pokazao da ovaj grad ima oko 9.000 stanovnika, što je čak za oko 1.000 ljudi manje u odnosu na 1991.godinu kada je vršen prethodni popis građana. Danas u Kostolcu živi oko 7.000 punoletnih građana u oko 3.200 domaćinstava. Prosečna starost stanovnika ovog grada je oko 35 godina što ga svrstava u jedan od “najmlađih“ gradova u Srbiji. Etnički sastav stanovništva je takav da dominiraju Srbi kojih ima oko 75 %, a iza njih slede Romi sa oko 19 %.

Kostolac se nalazi u peripanonskom delu severoistočne Srbije, gde se Požarevačka greda, najseverniji izdanak pobrđa istočno od Velike Morave, spušta na obale Dunava i spaja plodno Podunavlje, Pomoravlje i Stig. Periferni delovi grada locirani su uz desnu obalu Dunava i na obalama Dunavca, čija je udaljenost od Beograda 90km. Na području današnjeg Kostolca, nekada se nalazio jedan vrlo poznat i istorijski značajan grad Viminacijum. U okolini ovog grada se danas nalaze rudnici uglja i termoelektrana. Kostolački ugljeni basen, u najširem smislu, zahvata područje između reke Morave na zapadu, golubačkih planina na istoku, reke Dunav na severu i reke Resave i grada Svilajnca na jugu. Ovaj basen se prostire na površini od oko 400km2. Na tom prostoru utvrđene su bogate rezerve lignita, mrkog i kamenog uglja.

U Kostolcu vlada umereno-kontinentalna klima, koja se oslikava u jako hladnim zimama i vrlo toplim letima.

Pozivni broj za Kostolac je 12208, a poštanski broj je 012. Nemaju sopstvene registarske tablice već nose oznaku Požarevca – PO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.