Karta Kragujevac

Grad Kragujevac

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Šumadijski
Opština: Kragujevac
Koordinate: 44° 00′ 51″ SGŠ, 20° 54′ 42″ IGD
Površina: 835 km2
Broj stanovnika: 175.802
Poštanski broj: 34000
Pozivni broj: 034

Kragujevac je grad koji se nalazi u Šumadijskom okrugu, čije je i sedište. Poslednji popis stanovništva iz 2002.godine je pokazao da ovaj grad ima oko 175.000 stanovnika što ga stavlja na 4.mesto po veličini od svih gradova u Srbiji. Od glavnog grada Beograda udaljen je oko 120 kilometara.

Nadmorska visina grada je oko 180 m. U Kragujevcu pretežno vlada umereno kontinentalna klima.

Kragujevac predstavlja pravi centar Šumadijskog okruga, gledano u zdravstvenom, privrednom, kulturnom i svakom drugom smislu.
U turskim izvorima Kragujevac se prvi put pominje 1476. kao Karagovindža, tipično turska palanka sa kaldrmisanim ulicama, ćepencima, sarajima i džamijom, naselje “na putu beogradskom, udaljeno od Carigrada 19 dana”.

Pored razgranate mreže puteva koji Kragujevac povezuje sa velikim brojem gradova i naselja, železničkom prugom moguć je saobraćaj u 4 glavna pravca:
Kragujevac – Beograd – Subotica – Budimpešta
Kragujevac – Niš – Sofija
Kragujevac – Podgorica – Bar (morska luka)
Kragujevac – Skoplje – Solun (morska luka)

Opština Kragujevac sa površinom od 584 kvadratna kilometra nalazi se u središnjem delu Šumadije. Ovo područje oivičeno je ograncima Rudnika, Crnog vrha i Gledićkih planina, koji čine granicu prema susednim opštinama.

Jedna od najvećih istorijskih znamenitosti Kragujevca je svakako spomen park “Kragujevački oktobar”. 21. oktobra 1941. godine Kragujevac je zadesila ogromna tragedija. Preko 3000 njegovih stanovnika, među kojima oko 300 učenika i petnaestoro dece od 8-12 godina je streljano u Šumaricama. Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa četničkim i partizanskim jedinicama 16.oktobra. U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a prilikom streljanja dosledno je primenjena drakonska odredba u kojoj se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog i 50 za jednog ranjenog nemačkog vojnika.

U Kragujevcu postoji i jedina fabrika automobila u Srbiji – Zastava. Pored fabrike automobila postoji i fabrika kamiona i oružja.

Poštanski broj za Kragujevac je 34000, a pozivni broj je 034. Imaju i spostvene registarske tablice sa oznakom KG.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? U preduzećima iz oblasti industrije i rudarstva zaposleno je 696.540 radnika, odnosno 52 odsto ukupnog broja radnika u Republici Srbiji.