Karta Zaječar

Grad Zaječar

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Zaječarski
Opština: Zaječar
Koordinate: 43° 54′ 15″ SGŠ, 22° 17′ 05″ IGD
Površina: 97 km2
Broj stanovnika: 39.491
Poštanski broj: 19000
Pozivni broj: 019

Zaječar je grad koji se nalazi u Zaječarskom okrugu, i glavni je grad istoimene opštine Zaječar. Poslednji popis stanovništva koji je obavljen 2002.godine je pokazao da ovaj grad ima oko 39.500 stanovnika što je skoro identično popisu stanovništva pre toga, 1991.godine. Ovaj grad je poznat po tome što predstavlja sedište prvog osonovanog privatnog fakulteta u Srbiji, čuvenog Megatrend univerziteta. Pored ovog univerziteta u Zaječaru se nalazi još nekoliko čuvenih osnovnih i srednjih škola, kao i Viša škola za menadžment. Pored poznatog univerziteta i obrazovnih ustanova, grad je ponat i po čuvenoj Zaječarskoj gitarijadi koja se održava već punih 40 godina u letnjem periodu. Poznat je i festival Zalet posvećen umetnosti, koji ima dosta manju tradiciju, jer se održava tek od 2005.godine.

Bitni magistralni putevi koji povezuju Zaječar su:
Paraćin – Zaječar – Kula
Paraćin – Zaječar – Knjaževac – Niš
Paraćin – Zaječar – Kladovo pa sve do rumunske granice.

Jedna od većin gradskih opština koja spada pod Zaječarski okrug je opština Kotlujevac, koja ukupno broji čak blizu 20.000 stanovnika.

Zaječar se prvi put spominje davne 1466.godine u nekim Turskim spisima. Ovaj grad predstavlja i sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja zahvata ceo Zaječarski a i Borski okrug. Poznati ljudi koji su živeli u ovom gradu su: čuveni hajduk Veljko (Veljko Petrović), Svetozar Marković i još čuveniji Nikola Pašić.

U Zaječaru danas živi oko 32.500 punoletnih građana u ukupno oko 14.000 domaćinstava. Prosečna starost građana je oko 40 godina, pa se smatra jednim od gradova sa starijim stanovništvom. Prema etničkom sastavu stanovništva, u Zaječaru su ubedljivo najbrojniji Srbi kojih ima skoro 95 %, dok su svi ostali u znatno manjem broju pa tako Roma i Jugoslovena ima tek po oko 200.

Poštanski broj za Zaječar je 1900, a pozivni broj je 019. Imaju i svoje sopstvene registarske tablice sa oznakom ZA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina puteva u Srbiji iznosi 42,692 km, od toga asfaltni i betonski 24.860 km.