Karta Kovin

Grad Kovin

Pokrajina: Vojvodina
Upravni okrug: Južnobanatski
Opština: Kovin
Koordinate: 44° 44′ 31″ SGŠ, 20° 58′ 20″ IGD
Površina: 84,9 km2
Broj stanovnika: 14.250
Poštanski broj: 26220
Pozivni broj: 013

Kovin je grad koji se nalazi u Vojvodini, tačnije u južnobanatskom okrugu. Ujedno je i sedište i glavni grad istoimene opštine Kovin.

Poslednji popis stanovništva 2002.godine je pokazao da ovaj grad ima oko 14.200 stanovnika što je za oko 500 ljudi manje nego 1991.godine kada je vršen prethodni popis građana ovog grada. Danas u Kovinu živi oko 11.000 punoletnih građana u oko 4.500 domaćinstava. Prosečna starost građana ovog grada je oko 39 godina.
Etnički sastav stanovništva je takav da su Srbi u većini i čine 80 % ukupnog stanovništva, a slede ih Mađari sa oko 5 %, zatim Rumuni i Romi sa oko 2 %.

Najpoznatija srpska reka Dunav je udaljena samo 3 kilometra od ovog grada. U neposrednoj blizini ovog grada nalaze se razvijeni privredni centri i centri društvenog života: Beograd na oko 50 km, Pančevo na 34 km, Smederevo na 12 km. Uz Pančevo, ovaj grad predstavlja jedan od najvećih i najbitnijih gradskih naselja u banatskom Podunavlju.

Kovin poseduje sva obeležja jedne urbane sredine, i predstavlja: centar društvenog života i privrednih aktivnosti opštine.U Kovinu je razvijen drumski saobraćaj, trgovina, metalska industrija, poljoprivreda i građevinarstvo. U Kovinu postoje 3 osnovne i 2 srednje škole: Gimnazija i ekonomska škola i Srednja poljoprivredna škola , Predškolska ustanova , Centar za socijakni rad, Biblioteka , Centar za kulturu, tri hrišćanske crkve, više značajnih kulturnoistorijskih spomenika, Dom zdravlja i Neuropsihijatrijska bolnica , Opštinski sud i druge državne i administrativne institucije. U Kovinu je sedište i javnih preduzeća: Kovinski komunalac, Kovin gas i Informativni centar,

Snažan privredni potencijal opštine je poljoprivreda sa 42,5 hiljada hektara oranice visokog kvaliteta. Privrednu osnovu čine i nalazišta uglja, šljunka i treseta.

Sa nekoliko uređenih sportska igrališta i terena, sportskom halom, gradskom plažom na veštačkom jezeru Šljunkara, velikim broj izletišta, posebno na Dunavu i u Deliblatskoj peščari Kovinci imaju izvanredne mogućnosti za rekreaciju i odmor.

Poštanski broj za Kovin je 26220, a pozivni broj je 013. Poseduju i sopstvene registarske tablice sa oznakom KO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Najduža reka je Dunav, koji kroz Srbiju teče 588 km, od svojih 2.857 km ukupnog toka.