Karta Vrnjačka Banja

Grad Vrnjačka Banja

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Raški
Opština: Vrnjačka Banja
Koordinate: 43° 36′ 60″ SGŠ, 20° 53′ 60″ IGD
Površina: 107,0 km2
Broj stanovnika: 9.877
Poštanski broj: 36210
Pozivni broj: 036

Vrnjačka banja je poznato turističko gradsko naselje u Srbiji. Smeštena je u Raškom okrugu, i nalazi se u istoimenoj opštini čije je ujedno i sedište. Poslednjim popisom koji je bio 2002.godine utvrđeno je da u Vrnjačkoj banji živi oko 10.000 stanovnika što je skoro identično brojci koju je pokazalo istraživanje pre toga, 1991.godine. Danas u Vrnjačkoj banji živi oko 8.000 punoletnih građana u ukupno 3.700 domaćinstava. Starost stanovnika ove banje je znatno iznad proseka ostalih gradova u Srbiji i iznosi oko 41,2 godine, prosečno po glavi stanovnika. Etnički sastav je takav da su Srbi u velikoj većini sa 96 % ukupnog stanovništva, a Crnogoraca i Jugoslovena ima tek nekoliko desetina.

U Vrnjačkoj banji najpoznatija planina je planina Goč koja je visoka 1216 metara, a najpoznatija reka je zapadna Morava. Vrnjačka banja je popularna po mnogobrojnim mineralnim izvorima kojih u ovoj banji ima čak 7: Slatina, Snežnik, Topla voda, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Mineralne vode u Vrnjačkoj banji su jako pogodne i efikasne za lečenje hroničnog zapaljenja pluća, šećernih bolesti, žutice i mnogih drugih. Pored svih dobrobiti mineralnih voda, Vrnjačka banja ima i drugu tradiciju jednog od najpoznatijih srpskih lečilišta.

Vrnjačka banja ima pretežno umerenu kontinentalnu klimu. Malog uticaja ima i planinska klima pa je česta pojava svežih jutara i večeri u letnjem periodu. Čest je i vetar koji duva upravo sa najveće planine u okolini, sa Goča. Zime u ovoj banji su umerene i snegovite, ali bez nekih jačih mrazeva i velikih temperatura u minusu.

Najpoznatije ličnosti koje se vezuju za ovu banju su: Jovan Miodragović, poznati pisac za decu, kao i Dušan Radić, proslavljeni lekar i pisac.

Od glavnog grada Srbije – Beograda, udaljena je svega 200 kilometara, a od najbližih većih gradova iz okoline Kraljeva i Trstenika po 25 i 7 kilometara. Poštanski broj za Vrnjačku banju je 36210, a pozivni 036.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? U Republici Srbiji ima ukupno 1.305.426 poljoprivrednika koji čine 17,3 odsto ukupne populacije.