Karta Leskovac

Grad Leskovac

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Jablanički
Opština: Leskovac
Koordinate: 42° 59′ 53″ SGŠ, 21° 56′ 46″ IGD
Površina: 1025 km2
Broj stanovnika: 78.030(Grad) – 162.252(Opština)
Poštanski broj: 16000
Pozivni broj: 016

Leskovac je grad koji se nalazi u Jablaničkom okrugu. Ujedno je i sedište i glavni grad istoimene opštine Leskovac. Poslednji popis stanovništva koji je bio 2002.godine je pokazao da u ovom gradu živi oko 78.000 stanovnika, dok u celoj opštini ima čak i do 162.000 ljudi. Etnički sastav stanovnika Leskovca je takav da većinu čine Srbi sa oko 91 % udela celokupnog stanovništva, a za njima slede Romi sa oko 6 %, i Crnogorci i Makedonci kojih ima tek oko stotinu do dvesta.

Od glavnog grada Srbije Beograda udaljen je oko 280 km, a od bližih većih gradova Niša 45 km, a Sofije i Skoplja oko 160 km. Kroz Leskovačku klisuru prolazi za nas jedan jako bitan put, a to je autoput E-75.

Grad Leskovac je postojao još za vreme Rimske vladavine. Kroz vekove je menjao imena od Glubočica, preko Dubočica, do današnjeg imena koje još uvek nosi – Leskovac. Ime Leskovac je dobio po lešniku.

Ovaj grad je vrlo poznat po tome što se na njegovoj teritoriji ukrštva čak 5 reka, čuveno petorečje, u Leskovačkoj kotlini. Najpoznatija reka koja protiče kroz ovaj grad je svakako Južna Morava, a pored nje tu su još Veternica, Jablanica, Pusta reka, Rupska teka, kao i Vučjanka. Jedno od najpoznatijih jezera u Srbiji se nalazi upravo u Leskovcu, čuveno Vlasinsko jezero. Nadmorska visina na kojoj se nalazi ovaj grad iznosi 228 metara, a površina teritorije koju obuhvata je oko 2250 kvadratnih metara.
Najpoznatije planine koje se prostiru na teritoriji ovog grada su Radan, Čemernik, Kukavica, kao i Babička gora i Suva planina. Pored planina, reka i jezera koje su poznate u ovoj opštini trebamo spomenuti i jednu od najzponatijih srpskih klisura a to je čuvena Grdelička klisura.

Poštanski broj za Leskovac je 16000, a pozivni broj je 016. Imaju i sopstvene registarske tablice sa oznakom LE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Srbija se nalazi na površini od ukupno 8.840.000 hektara.