Karta Vršac

Grad Vršac

Pokrajina: Vojvodina
Upravni okrug: Južnobanatski
Opština: Vršac
Koordinate: 45° 06′ 60″ SGŠ, 21° 18′ 08″ IGD
Površina: 198, km2 (cela opština)
Broj stanovnika: 36623
Poštanski broj: 26300
Pozivni broj: 013

Vršac je glavni grad istoimene opštine koja se nalazi u Južnobanatskom okrugu. Ovaj grad je jedno od najstarijih gradskih naselja u celom Banatu. Smešten je u samom podnožju Vršačkih planina, na jugoistočnom kraju Panonske nizije. Poslednje popis koji je bio 2002.godine je pokazao da Vršac ima oko 36.600 stanovnika što je skoro identično kao i u popisu koji je bio pre toga 1991.godine. Prema ovim statistikama, Vršac postaje po veličini 2.grad u Banatskom okrugu. Opštini Vršac pripada čak 21 selo. Vršac je od glavnog grada Srbije Beograda udaljen oko 80 kilometara, severoistočno. Nalazi se vrlo blizu Rumunske granice na samo 15 kilometara. U ovom gradu se nalazi i železnički prelaz prema Ruminiji.

Najpoznatije planine u ovom gradu su Vrčake planine. Takođe, u relativnoj blizini Vršca nalazi se i najpoznatija u Srbiji – Deliblatska peščara. Klima u ovom gradu je takva da su proleća sveža, leta duga, sunčana i topla, a jeseni i zime umerene, sa ne previše padavina. Generalno, vlada jedna umereno kontinentalna klima.

U Vršcu je najrazvijenije zanatstvo, trgovina, vinogradstvo kao i inustrija generalno.U svetu najpoznatiji predstavnik Vršca je Vršačko vino. Što se sportskih objekata tiče, ovaj grad poseduje jedan od najvećih i najpoznatijih sportskih centara u Vojvodini, a i u celoj Srbiji. Naravno, najpoznatiji klub iz ovog grada je Hemofarm, čije su i ženske i muške selekcije postizale velike uspehe prethodnih godina.

Danas u Vršcu živi oko 30.000 punoletnih stanovnika u oko 13.000 domaćinstava. Prosečna starost stanovništva je oko 40 godina. Etnički sastav je takav da preovlađuju Srbi sa oko 77 % ukupnog broja stanovništva, zatim slede Mađari i Rumuni sa oko po 5 %, pa Jugosloveni sa oko 2 %.

Poštanski broj za Vršac je 26300, a pozivni broj 013. Imaju i sopstvene registarske tablice sa oznakom VŠ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Republika Srbija broji 23 grada, 28 gradskih opština, 150 opština, 6.158 naselja i 195 gradskih naselja.