Vlasina - Predeli izuzetnih odlika

Na jugoistoku Srbije okružena planinama Gramada, Vardenik i Čemernik nalazi se visoravan Vlasina. Smestila se na teritoriji opštine Surdulica i od grada Surdulice udaljena je 20 kilometara. Ova visoravan nalazi se na nadmorskoj visini od 1265 metara te je zbog izuzetnih prirodnih znamenitosti te bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta proglašena zaštićenim područjem izuzetnih odlika. Područje visoravni Vlasine karakterišu brojne prirodne lepote poput planina, klisura, vodopada, čistih voda izvora i reka, bogate i raznolike flora i fauna, blage klime te čistog planinskog vazduha koje ovo mesto čine izuzetnim mestom za odmor svih posetilaca.


Na 1213 metara nadmorske visine smjestilo se najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji, Vlasinsko jezero koje zauzima površinu od 16 kilometara kvadratnih. Vlasinka jezero je nastalo 50 - tih godina izgradnjom brane na mestu gde je nekada postojalo Vlasinsko blato, najveća planinska tresava Balkanskog poluostrva. Ovo jezero je biser ovog područja sa zelenim priobalnim površinama, razvedenom obalom, dva ostrva i više izduženih poluostrva. Jezero se puni čistim vodama reka Vlasine, Vrle, Jerme, Božička reke, Lisinski reka i Ljubotenski reke i njihovim pritokama. Ovo jezero karakterišu plutajući ostrva koji nastaju dizanjem vodostaja jezera. Vlasinsko jezero okružuju zelene livade, pašnjaci i šume te planinski masivi poput Čemernik i Vardenik.


Područje Vlasinskog jezera i visoravni Vlasina odlikuju se brojnim prirodnim pogodnostima koje su razlog zašto su na ovom području svoje stanište pronašli brojni primerci flore i faune. Ovde obitava oko 840 vrsta biljaka između kojih se ističu rosulja, poznata biljka mesožder, muljna oštirca, omanolika palamida i močvarna petoprsnica. Među raznovrsnim životinjskim svetom ističe se fauna ptica koju čini 125 značajnih vrsta poput sive čaplje i ćubasta plovke, 37 vrsta sisara poput šumske rovčica, vodene rovčica, močvarne rovčica, slepog kučeta, vidre, vuka i srne. Uz bogat biljni i životinjski svet ovo područje se ističe i značajnim kulturnim spomenicima, kao što su manastir u Palja te crkve u Božici, Klisuri, Crnoj Travi i Kula u Klisuri.

Vlasina - Fotografije

Poštaljite nam fotografije i mi ćemo ih objaviti - Vlasina!

Language
English Srpski
Facebook