Karta Vračar

Više o Vračaru

Ako govorimo o najmanjoj, a opet najgušće naseljenoj opštini Beograda, onda govorimo o Vračaru. Na manje od 3 kilometra kvadratna ova opština ima preko 80 000 stanovnika. Postoji dosta legendi o imenu Vračar. Neke od njih kažu da je na tom mjestu junak-nevernik imao svoju kolibu, a njegovo ime bilo je Vračar, druga opet kaže da je ovom mjestu živelo mnogo vrabaca, pa odatle i ime. Istorijski dokumenti kažu nam da se prvi put ovo ime spominje krajem 15. veka i to u turskom planu za osvajanje Beograda gdje se navodi da na tom mestu živi srpski živalj u 17 kuća.

Kao zvanična opština nastaje 1960. godine kada se zapravo spajaju manje opštine Istočni Vračar Terazije i Neimar.

Vračar je značajno mesto za sve pravoslavne vernike kao i za srpski narod jer se po istorijskim zapisima na mestu gde se danas izgrađuje Hram Svetog Save, razvejan pepeo ovog srpskog duhovnika i prvog srpskog arhiepiskopa. Preko puta ovog velelepnog Hrama nalazi se još jedno vrlo značajno zdanje. U pitanju je Narodna bibiloteka Srbije. Ona je izgrađena nakon Drugog svetskog rata na mestu gde je bila stara zgrada Narodne biblioteke koje na žalost srušena do temelja u bombardovanju Beograda od strane Nemačke. I Hram i Biblioteku čuva vožd Karađorđe, tj njegova statua.

Vračar je zaista kulturni centar Beograda. Na području ove opštine nalaze se čak četiri pozorišta od kojih je najpoznatije Beogradsko dramsko pozorište. Poznate su i brojne škole, kafane, sportski i rekreacioni centri, kao i mnoštvo trgovačkih centara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Visinu od preko 2.000 metara dostiže 15 planinskih vrhova, od kojih je najviši Đeravica na Prokletijama (2.656 m).