Karta Surčin

Više o Surčinu

Surčin je najmlađa beogradska opština koja je nastala od dela opštine Zemun 2004. godine i tek tada zvanično postala zasebna opština ravnopravna sa ostalih 16 beogradskih opština. Teritorija Surčina je 220 kilometra kvadratna i na naeljena je sa oko 39000 stanovnika. Ukupno 7 naselja ulaze u sastav ove opštine od kojih je najveće i najviše gradsko naselje Surčin po kome je ova opština i dobila ime. Ostala naselja uglavnom su prigradskog karaktera i izdvajaja se naselje Dobanovci kao jedino veće naselje.

Naselja na ovoj teritoriji po nalazima i veštačenjima arheoloških iskopina datiraju još u vreme praistorije. Po brojnim dokazima najgušća naseljenost bila je za vreme dok su tu živeli Kelti koje su potisnuli Rimljani, a onda kasnije u seobama došli Sloveni. Prvi pomeni naselja na ovim prostorima u pisanim izvorima datiraju u početak 15. veka.

Zna se pouzdano da je Surčin krajem 18. veka bio vojna granica. Iz nekih istorijskih tragova znamo i da je krajem 18. veka u Surčinu postojala i škola i crkva. Podaci o prvim đacima dolaze nešto kasnije sa početka 19. veka.

Ova opštine je svim vitalnim svojim delovima vezana kako za Zemun tako i za Beograd. Od kulturnih manifestacija najpoznatija je manifestacija Bojčinsko kulturno leto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.