Karta Rakovica

Više o Rakovici

Rakovica je jedna od urbanih opština Beograda. Njen naziv datira poznat je još od 16. veka kada se spominje u nekim dokumentima kao mesto gde žive Vlasi. Naziv se može videti iz korena reči Rak, i zapravo je povezan sa ovim životinjama kojih je bilo mnogo u potoku koji je proticao starim naseljem.

Rakovica je na jugu Beograda uz Topčidersku reku i zauzima površinu veću od 4600 hektara gdje preko 3000 hektara čini urbana zona, a ostatak je podeljen na parkove, šume i javne zelene površine što je čini jednom od najzelenijih beogradskih opština.

Početak razvoja ove opštine veže se još za 19. vijek, ali najveći napredak se primećuje između Prvog i Drugog svetskog rata, te u period posle Drugog svetskog rata. Od 1960. gubi status samostalne opštine i biva priključena opštini Čukarica da bi joj se 1974. taj status vratio.

Danas je ova opština podeljena na trinaest mesnih zajednica: Košutnjak, Skojevska, Vidikovac, Kijevo, Mitar Bakić, Labudovo brdo, Kanarevo brdo, Avala grad, Miljakovački izvori, Braća Veličković, Resnik, Kneževac, i Miljakovac.

Preko 105 000 stanovnika danas nastanjuje ovu opštinu. Negativan je prirast već godinama unazad kao i kod drugih opština u Beogradu.

Najstariji i ujedno najznačajniji spomenik je manastir Rakovica koji datira još u 14. vek.

Nekada je ova opština bila samo srce industrije Beograda, pa je zbog toga pretpela i najveće štete za vreme NATO bombardovanja Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Beograd je tokom svoje duge i burne istorije osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.