Karta Zemun

Više o Zemunu

Proteže se na površini od 438 kilometara kvadratnih sa desne strane reke Dunav nekada je bio samostalan grad, a jedana je od beogradskih opština od 1934. godine, kada je izgrađen most na reci Savi, sa prekidom za vreme trajanja Drugog svetskog rata. Teritorijalno Zemun zahvata dio jugoistočnog Srema.

Po svim segmetnima, kako onim saobraćajnim, privrednim, tako i kulturnim, vezan je za Beograd, stoga je i njegovo priključenje Beogradu sasvim logično. Geografske pozicije daju Zemunu status opštine sa izuzetno velikim privrednim potencijalom, a veoma je važna spona za sve vidove saobraćaja i kopnenog i vodenog a i vazdušnog. To uslovljava njegova blizina aerodromu i dva evropska autoputa pod oznakama E-70 i E-75.

Pogodna klima i geografska pozicija ovog mesta uvek su privlačile ljude, stoga nije čudno što prva naselja datiraju još u praistoriju o čemu svedoče brojni arheološki podaci. Antički naziv mesta na kojem je sada moderni Zemun bio je Taurunum, a od 9. vijeka poznat je i slovenski naziv Zemlin (Zemun) tj grad od zemlje.

Zemun ima tri pozorišta i jednu i izezutno je bogat kulturom kao i kulturnim spomenicima od kojih svakako treba izdvojiti Gradsku dečačku školu, Gradski park (u kojem se nalaze primjeri razne vrste stabala starijih od 100 godina i zaštićenih zakonom), Devojačku školu, Operu i Teatar Madlenianum, Zemunsku gimnaziju, Kulu na Gordošu brojne stare kafane i mehane koje ovom dijelu Beograda daju zaista poseban čar.

Poznato Veliko ratno ostrvo koje se nalazi na ušću velikih reka Save i Dunava, takođe pripada ovoj opštini. Ono je ekološki zaštićeno jer je dom za brojne vrste ptica koje se na njemu povremeno, za vreme seoba nastanjuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Visinu od preko 2.000 metara dostiže 15 planinskih vrhova, od kojih je najviši Đeravica na Prokletijama (2.656 m).