Karta Sopot

Više o Sopotu

Sopot je još jedna od opština Beograda koja se nalazi u Šumadiji, a svoj nastanak duguju prvo mehani koja je na tom prostoru otvorena 1823. godine u na mestu izvora koji se takođe zvao Sopot (što na staroslovenskom zapravo znači izvor). Zbog toga ime ovog mesta nije jedinstveno i nalazimo ga u svim slovenskim državama. Mehana je sagrađena da bi zbog konaka putnicima koji su tim krajevima prolazili na putu za Beograd. Za sve ovo i početak naselja zaslužan je knez Miloš Obrenović.

Zvanično i administrativno od 1967. Sopot je u sastavu grada Beograda. Današnja teritorija ove opštine zauzima 271 kilometar kvadratni i naseljeva je oko 22 000 stanovnika.

Sopot je ekološki i prirodno veoma očuvana životna sredina. Na padinama planine Kosmaj brojna su izletišta u kojima spas od brzog gradskog života potraže često mnogi Beograđani. U Sopotu nema teške industrije koja bi ugrožavala očuvanu prirodu i zelenilo. Na to su svi stanovnici ovog kraja ponosni. Planina Kosmaj je i najveći turistički potencijal ove opštine.

U sopotu rade sledeće veće firme: Metalika, Prometal, Rex kafa itd, a glavna privredna grana je poljoprivreda.

Kultura Sopota je vezana za Beograd, a kao lični kulturni indetifikatori ove opštine izdvajaju se Centar za kulturu i Biblioteka. Spomenici istorije i kulture svode se na religiozne objekte uglavnom crkve i groblja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina granica Srbije je 2.397 km.