Karta Mladenovac

Više o Mladenovcu

Ime ove opštine, kao i recimo beogradske opštine Lazarevo, vezano je za Kosovsku bitku. Po legendi, Mladenovac je dobio ime po izvesnom Mladenu koji je bio jedan od dva brata koji su se nakon bitke na Kosovu doselili u ovaj grad. Administrativno je proglašena za jednu od beogradski opština tek 1971. godine Značajan datum ove opštine zbio se 1893. godine kada je za Ilindan 2. 8. kralj Aleksandar proglasio Mladenovac za varoš.

Prostire se na teritoriji Šumadije i zauzima 339 kilometara kvadratnih. Najveća nadmorska visina mladenovačke opštine je 628 metara i nalazi se na planini Kosmaj. Urbani dio jeste naselje Mladenovac, a ostala naselja su prigradska rurlana i ima ih ukupno 22. Opštinu Mladenovac naseljava oko 53 hiljade stanovnika, a prirodni priraštaj je veoma negativan, čak 4.7%.

Spomenici kulture i takozvana javna dobra ove opštine su u većem delu religijskog karaktera i reč je o manastirima i crkvama. Od bitnijih spomenika potrebno je pomenuti spomenik na mestu smrti Despota Stefana Lazarevića.

Kraj je bogat i vodom, tako da u Mladenovcu postoje dve banje: Selters i Koraćička banja, kao i jezera Markovačko i Rabrovačko jezero. Gledajući na ovo lako je zaključiti da se turističi potencijal ove opštine svodi na banjski i ribolovno-rekreativni turizam.

Bez obzira na jak uticaj Beograda ova opština ima i samostalne kulturne manifestacije koje se svode na pozorišne, književne i folklorne festivale. Tri glavna objekta kulture u Mladenovcu jesu Centar za kulturu, Biblioteka Despot Stefan Lazarević i Muzej Mladenovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.