Kopaonik - Skijaški centar

Kopaonik - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Kopaoniku

Najveći skijaški centar u Srbiji i ujedno jedan od najlepših skijaških centara u ovom delu Evrope je Kopaonik. Ovaj skijaški centar smestio se na najvećem planinskom masivu u Srbiji koji se proteže od severozapada prema jugoistoku u dužini oko 75 kilometara, au srednjem delu širinu doseže od oko 40 kilometara. Najviši deo ovog planinskog masiva je prostrani Ravni Kopaonik, oko kojeg se nalazi Suvo Rudište sa Pančićev vrhom (2017 metara) na kome se smestio Pančićev mauzolej, Karaman (1934 m), Gobelja i Vucak (1934 m) i drugi vrhovi. Zbog svojih predivnih prirodnih znamenitosti Kopaonik je proglašen nacionalnim parkom 1981. godine. Kopaonikov prirodni potencijal ističe se s oko 200 sunčanih sati godišnje, te se oko 160 dana godišnje nalazi pod snežnim pokrivačem.


Danas se na Ravnom Kopaoniku veliki turistički planinski nalazi centar koji se odlikuje sa uređenim terenima skijaškog centra Kopaonik koji su stvoreni za sve kategorije skijaša, od početnika do već iskusnih skijaša. Na području skijaškog centra Kopaonika nalazi se 55 kilometara staza namenjenih za alpsko skijanje te 12 kilometara staza namenjenih za nordijsko skijanje, uređeni snov-board park na kojem se organizuju mnoga nacionalna, ali i međunarodna takmičenja, ovde čak i možete pronaći osvetljenu stazu "Malo Jezero "za ljubitelje noćnog skijanja. Da je Kopaonik namenjen i najmlađim skijašima, ali i drugim početnicima dokazuje siguran prostor "ski vrtića" na kojem se nalazi pokretna traka koja olakšava ovladavanje osnovnim skijaškim veštinama. Ubrzani razvoj skijaškog centra započeo je kada je podignut prvi ski lift na Kopaoniku 1964. godine, a 1981. godine kada je i proglašen nacionalnim parkom na tom području je izgrađen najveći broj hotela.


Skijaški centar Kopaonik je predivno mesto za posetu svih ljubitelja skijanja, no i za one koji od svog zimskog odmora očekuju nešto više od skijanja ili bordanja tu se nalaze mnogobrojni kafići, klubovi i restorani, trgovine, pa čak i knjižara, te se organizuju razne aktivnosti poput "snov mobile" tura motornim sankama, pešačenja s krpljama, hokeja na ledu, vožnji planinskim biciklima i slične aktivnosti.

Kopaonik - Fotografije

Pošaljite nam fotografije, a mi ćemo ih objaviti!

Language
English Srpski
Facebook