Karta Velika Plana

Grad Velika Plana

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Podunavski
Opština: Velika Plana
Koordinate: 44° 19′ 20″ SGŠ, 21° 04′ 16″ IGD
Površina: ? km2
Broj stanovnika: 16.210
Poštanski broj: 11320
Pozivni broj: 026

Velika Plana je grad koji se nalazi u Podunavskom okrugu, a pripada opštini Velika Plana. Nalazi se na nadmorskoj visini od samo 107 metara. Od glavnog grada Srbije Beograda udaljena je oko 80km, u južnom pravcu. Kroz ovaj grad prolaze dve jako bitne saobraćajnice, a to su: autoput Beograd-Niš, kao i pruga koja povezuje Beograd-Niš-Skoplje. Velika Plana se nalazi na levoj obali poznate reke Velika Morava.

Prema poslednjem popisu stanovništva koje je bilo izvršeno 2002.godine, Velika Plana broji 16.210 stanovnika. Taj broj se znatno smanjio i odnosu na popis pre toga koji je bio 1991.godine, kada je ovaj grad imao za oko 1.000 stanovnika više. Celokupna opština broji oko 44.500 stanovnika i ima 13 naseljenih mesta. Najveći broj stanovnika čine naravno Srbi, koji su u velikoj većini sa čak 97% ukupnog broja stanovništva. Posle ratova se mnogo stanovnika u ovaj grad doselilo sa Kosova, kao i iz Crne Gore. Velika Plana sada broji oko 5000 domaćinstava i ima oko 13.000 punoletnih stanovnika.

Ovaj grad je smatra jednim od starijih srpskih naselja, a pominje se i u vreme Austrijske vladavine, tada pod imenom Plana. U 19.veku bila je vrlo poznata po klaničkoj industriji, koja je u ovom mestu bila jedna od najrazvijenijih. U današnje vreme glavna firma je Progres AD, koji sve više i više ulaže u razvoj ovog grada.

Turistički potencijal ovog grada je vrlo velik, a najviše u prilog tome idu razni spomenici, kulturno-istorijski koji mogu biti vrlo zanimljivi mnogobrojnim turistima. Pored spomenika tu je i poznati manastir Koporin, zatim tzv Crkva Zahvalnica, kao i prvo zvanično grobno mesto čuvenog Karađorđa Petrovića. Ipak pored svih ovih znamenitosti, najatraktivnije za turiste je svakako etno selo Moravci konaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina puteva u Srbiji iznosi 42,692 km, od toga asfaltni i betonski 24.860 km.