Karta Valjevo

Grad Valjevo

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Kolubarski
Opština: Valjevo
Koordinate: 44° 16′ 27″ SGŠ, 19° 53′ 28″ IGD
Površina: ? km2
Broj stanovnika: 61.270
Poštanski broj: 1400
Pozivni broj: 014

Valjevo je srpski grad koji pripada a ujedno čini i sedište Kolubarskog okruga. Ovaj grad je smešten u zapadnom delu Srbije, i od glavnog grada Beograda nalazi se na oko 100 kilometara jugozapadnom linijom.

Valjevo prema poslednjem zvaničnom popisu stanovništa broji 61.000 stanovnika, a zajedno sa svim okolnim mestima koje pripadaju Valjevskoj opštini ima čak 97.000 stanovnika. Etnički sastav stanovništva je takav da su u velikoj većini Srbi koji čine više od 96 % ukupnog stanovništva.

Valjevo se kroz istoriju jako često pominjalo, i ovo ime se vezuje za mnoga nacionalna oslobađanja, ustanke i razne pobune naroda. Pored toga, ovaj grad važi i za jedno od najstarijih srpskih naselja. Ime ovog grada se prvi put pominje u starim spisima iz Dubrovnika, davne 1393.godine.

Saobraćajni i geografski položaj je jako povoljan. Blizu su mnogi bitniji drumovi, kao što su Ibarska magistrala, magistralni putevi koji vode ka Jadranskom moru, BiH, Vojvodini, a treba spomenuti i jako važne železničke pruge Beograd-Bar i Valjevo-Loznica.

Grad je poznat i po reci Kolubara, koja se baš u ovom mestu formira od dveju reka – Obnica i Jablanica. Poznata je i Petnica, čuvena istraživačka stanica za mlade talente, koja se nalazi na samo par kilometara od centra grada. U Petnici postoji i nekoliko velikih otvorenih bazena kao i mnogo sportskih terena za mlade.

U Valjevu trenutno radi 7 osnovnih i 5 srednjih škola. Od visokih strukovnih škola tu su: Megatrend Univerzitet, Fakultet za poslovnu ekonomiju, Univerzitet Singidunum i Visoka poslovna škola.

U opštini Valjevo vlada umereno-kontinentalna, stabilna klima. Prosečna godišnja temperatura koja se izmeri je oko 11 stepeni Celzijusa. Ubedljivo najhladnije je u januaru, a najtopliji mesec je jul. Vazdušni pritisak je prilično promenljiv naročito u januaru i decembru kada mu srednja vrednost osciluje od 985 do 1010 milibara. Nadmorska visina na kojoj se nalazi je relativno mala – samo 185 metara. Sunčanih dana godišnje je u proseku oko 199, a a snega ima i do 31 dan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Beograd je tokom svoje duge i burne istorije osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.