Sjenica - Skijaški centar

Sjenica - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o gradu Sjenica

Sjenica je grad koji se smatra jednim od najviših mesta u celoj Srbiji sa nadmorskom visinom od 1030 metara. Pripada Jugoslaviji (Uz Žabljak i Šavnik). Grad Sjenica je sedište jedne od najvećih opština u Srbiji, opštine Sjenica. Grad, ai opština je dobio svoje ime po travi - sijenu koje ime u izobilju na ovom području, staroslovenski Sjenica znači "Zemlja sena". Zbog planinskog karaktera celo područje Sjeničko-pešterske visoravni je izuzetno hladan kraj i ubraja se u najhladnija mesta u Evropi te je posebno pogodno za zimske sportove. Sjeničko-pešterska visoravan sa nadmorskom visinom od 1200 metara okružena je planinama Jadovnik (1734m), Žilindar (1616m), Ozren (1680m), Gilje (1617m), Golija (1833m), Javor (1520m), Zlatar (1627m).


Sjeničko - pešterska visoravan odlikuje se raznolikim terenom odnosno reljefom kojeg obilježavaju planine, reke, vodopadi, slapovi, pećine, jame, klisure, kanjoni, vrela, uvale, polja, močvare, jezera, šume i pašnjaci. Ovaj izuzetan reljef neprestano oduševljava i iznenađuje nove posetioce, ali istraživače koji ga posećuju već godinama. Kao izuzetne prirodne ljepote ovog područja ističu se jame od kojih su najpoznatije jame Bezdan, Suho Polje i Turski Vrh, pećine kao što su Tubića pećina i Ušačka pećina, reke sa vodopadima i slapovima poput Skudline i Uvac te veštačko jezero Uvac dugačko 20 kilometara.


Na ovom području postoji nekoliko skijaških terena koji se nalaze na Radišića brdu, babinjača i Jadovnika. Na Radišića brdu je postojao ski-lift no on je preseljen na lokaciju babinjača uz skijašku stazu Uvac, udaljenu samo 3 kilometra od Sjenice. Nedaleko od hotela Borići udaljenog samo 1,5 kilometra od centra grada nalazi se skijaška staza dužine 300 metara sa ski liftom. Na području Sjenice već godinama se rađaju talenti u zimskim sportovima. Sjenički nordijci se smatraju jednim od najboljih u zemlji, a smučarsko društvo iz Sjenice je višestruki prvak Srbije u alpskim disciplinama, a vrlo je popularno i smučarsko trčanje odnosno skijaško trčanje. Česta su takmičenja u zimskim sportovima koja se održavaju na stazi Glibanj na babinjača.

Sjenica - Fotografije

Pošaljite nam fotografije, a mi ćemo ih objaviti!

Language
English Srpski
Facebook