Divčibare - Skijaški centar

Divčibare - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Divčibarama

U centralnom delu planine Maljen udaljena samo 38 kilometara južno od Valjeva te 120 kilometara od Beograda smestila se sedam kilometara dugačka i tri kilometra široka visoravan, Divčibare. Na nadmorskoj visini 980-1000 metara smestilo se ovo poznato planinsko mesto koje spada u jedno od najznačajnih turističkih mesta u Srbiji, te koje zbog brojnih klimatskih pogodnosti, povoljnog geografskog položaja, bujnog biljnog i životinjskog sveta, obilja izvora i tekućih voda privlači posetioce svim godišnjim dobima. Kao dokaz svih ovih značajnih pogodnosti na Divčibarama se nalaze četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.


Posetiocima ovog mesta na raspolaganju je nekoliko skijaških staza od kojih je najduža skijaška staza "Crni Vrh" koja se s dužinom od 800 metara smestila na severnim obroncima "Crnog Vrha". Ova staza, srednje težine nalazi se u neposrednoj blizini odmarališta "Crni vrh" i opremljena je sa žičarom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Za one koji vole malo uzbuđenja staza je osvetljena i pruža mogućnost uživanja u noćnom skijanju. Postoje i tri manje ski staze sa prosečnom dužinom od 300 metara i koje se nalaze kod odmarališta "Zmaj", na Golupcu i na visu "Stražara", njihov kapacitet je 200 skijaša na sat. Ove staze su pogodnije za neiskusnije skijaše i za decu, no za one koji žele naučiti male tajne skijanja i iskušati sreću na zahtevnijoj stazi tokom zimske sezone radi škola skijanja. Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama.


Zbog posećenosti ovog područja tokom cele godine, posetioci mogu uživati iu ostalim aktivnostima i sportovima. Postoje razni teniski, rukometni i košarkaški tereni, te teren za mini golf, a prilično popularna aktivnost u Divčibarama je trčanje na skijama. Za ljubitelje pešačenja postoji nekoliko pješačkih, planinarskih staza koje su duge oko jednog kilometra i koje će vam oduzeti oko 30 do 45 minuta laganog hoda. Pešačke staze će vas odvesti u upoznavanje prirode započinju u centru naselja i vode vas prema planinskim vrhovima Paljba, Velike pleci i Crni vrh. Koju god vrstu zabave izabrali, ovo čarobno mesto zadovoljiće sve vaše potrebe.

Divčibare - Fotografije

Pošaljite nam fotografije, a mi ćemo ih objaviti!

Language
English Srpski
Facebook