Brezovica - Skijaški centar

Brezovica - MapaKarta se učitava ...

Planer putovanja Srbije

Više o Brezovici

Na samom jugu Srbije uz granicu sa Makedonijom dužinom od 80 kilometara smestila se planina Šara odnosno Šar-planina koja obuhvata preko 30 vrhova iznad 2500 metara nadmorske visine od kojih je na Makedonskoj strani planine dominira Titov vrh sa visinom od 2747 metara, dok se na srpskom strani uzdiže vrh Bistra sa visinom od 2661 metara. Svojom visinom, burnom istoriji, bioraznolikošću, značajnim endemskim vrstama i izuzetnim prirodnim lepotama Šar - planina zauzima poseban značaj na celom Balkanskom poluostrvu te je čak proglašena Nacionalnim parkom "Šar-planina".


Na severozapadnoj strani planine Šare u opštini Štrpce smestio se široko poznati turistički skijaški centar Brezovica koji se nalazi na visini od 900 do 2500 metara. Zbog pogodnih klimatskih uslova, snežnog pokrivača koji prekriva ovo područje nov.-maj. te dužine, nagiba i raznolike visine pojedinih staza koje su pripremljene za sve alpske skijaške discipline Brezovica je postala jedan od najpoznatijih skijaških centara u celoj Srbiji. Na izuzetnom području skijaškog centra Brezovica smestili su se razni kapaciteti i postrojenja kao što su žičare, ski liftovi, razne skijaške staze i smeštajni kapaciteti koji posetiocima služe za potrebe ne samo skijanja već i ostalih zimskih sportova. Svojim pogodnim položajem i sigurnim skijaškim stazama skijaški centar Brezovica svim ljubiteljima zimskih sportova pruža jedinstven doživljaj.


Na prostoru skijaškog centra Brezovica sistemom od pet žicara i pet ski-liftova povezano je oko 16 kilometara skijaških staza čija je prosečna dužina oko 3.000 metara od kojih su neke staza Karaula s dužinom staze sa 2600 metara, a visinskom razlikom od 459, staza Lavlja vrata s dužinom od 2500 metara, te staza bacio s manjom dužinom staze od 301 metar ili pak staza Berevačke rupe sa dužinom staze od 800 metara. Ove zahtevne, ali i sigurne staze savršene su za sve ljubitelje skijanje, one iskusne, ali i one sa početničkom nivoom znanja.Oko 50.000 posetilaca može iskušati svoje znanje u skijanju na FIS staze za slalom, veleslalom, spust i "super G". Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima na području Brezovice posetioci dolaze tokom cele godine jer je uz zimski turizam razvijen i sportski i rekreativni turizam te se posetiocima pruža mogućnost uživanja u prirodi putem organizovanih pešačenja, izleta, vožnje bicikla te lova i ribolova.

Brezovica - Fotografije

Pošaljite nam fotografije, a mi ćemo ih objaviti!

Language
English Srpski
Facebook